WM PHOENIX OPEN//

Tallenes tale: Her vinner og taper han slag til feltet

Fem birdier, fem bogeyer og en frustrerende lørdag for Viktor Hovland i WM Phoenix Open.

Viktor Hovland ga seg selv mange muligheter på tredjerunden i Phoenix, men det ble ingen jubeldag likevel.
Viktor Hovland ga seg selv mange muligheter på tredjerunden i Phoenix, men det ble ingen jubeldag likevel.
Publisert Sist oppdatert

Det kalles «moving day». Og skulle vært dagen da Viktor Hovland flyttet seg oppover på ledertavlen i Phoenix.

Men det var en frustrert nordmann som gikk av den 18. greenen på TPC Scottsdale etter tredjerunden lørdag kveld. Han hadde nettopp trillet i sin femte birdie for dagen. Men på runden hadde han også gjort like mange bogeyer.

Dermed er han fortsatt to under par totalt. Hele ti slag bak ledende Scottie Scheffler (-12) og nede på en delt 38. plass før finalerunden søndag. Og 25-åringen vet selv hvor skoen trykker.

Store bølger i Phoenix

– Marginene i golf er små. Det er så lite som skiller fra at han er der oppe og kjemper i toppen. Det er bare sånn det er i denne sporten, det går litt i bølger, oppsummerte Discoverys ekspert Henrik Bjørnstad.

Denne uka har bølgene vært større enn vanlig for Viktor Hovland. De to siste dagene har han hele ti bogeyer på scorekortet. Og det er sjelden kost for en av golfens mest stabile leverandører.

«Vår mann» er nettopp det. Den eneste vi har med i dette selskapet. Og da er det lett å glemme at det svinger for de fleste. Ganske kraftig også.

Se bare på navnene som i stillhet røk ut av turneringen og reiste hjem etter cuten fredag.

Shane Lowry, The Open-vinneren fra 2019, var ni over par etter to runder. Og under cutgrensen finner du også stjernenavn som Patrick Cantlay, Tommy Fleetwood, Gary Woodland, Collin Morikawa og Cameron Champ.

Sistnevnte har tre seire på PGA-touren, like mange som Hovland. Men fredag pakket han sakene som sistemann etter runder på 78 og 76 slag, 12 over par.

Det er bare golfens natur. Og verdt å huske på når håpet om en ny Hovland-triumf ryker, som det gjorde i «The People´s Open» i Phoenix lørdag.

Ingen har vært bedre fra tee enn Hovland på de tre første rundene. Men rundt greenene har det ikke stemt for nordmannen.
Ingen har vært bedre fra tee enn Hovland på de tre første rundene. Men rundt greenene har det ikke stemt for nordmannen.

Fakta på bordet

Før turneringen fortalte Hovland og caddie Shay Knight om hva nordmannen har prioritert i treningsarbeidet den siste tida. Hjemme i Oklahoma og på innspillsdagene i Arizona hadde 25-åringen lagt ned mye arbeid for å jobbe inn den gode, gamle faden i spillet igjen.

Kontroll fra tee, ble lagt fram som nøkkelen. Og Strokes Gained-statistikken viser da også at 25-åringen har hatt god nytte av jobben som er lagt ned.

På de tre første rundene i WM Phoenix Open har Viktor Hovland tjent hele 3,64 slag på startfeltet fra tee. Det er mer enn noen andre, han er best og topper den rankingen.

Det er kombinasjonen av snittlengden 324 yards (11. plass) og presisjonen på 60 % fairwaytreff (19. plass) som gjør at Hovland leder driving-statistikken. Og legger vi til at han på innspillene tjener ytterligere 1,8 slag på feltet, skjønner alle hvor han har tapt slagene igjen i konkurransen med Scheffler & co.

Nærspillet har lenge vært Hovlands akilleshæl. I jakten på å bli best har han utviklet seg mye, som han også fortalte om på pressekonferansen på Pebble Beach forrige helg.

Men i Phoenix har gamle synder dukket opp igjen. Rundt greenene har han lagt igjen 3,56 slag til feltet (66. plass). Og lørdag mistet han også 1,2 slag med putteren.

Søndag må alle deler av spillet sitte dersom Viktor Hovland skal ha håp om en topp-10 plassering. Han har hele sju slag å hente inn til de ti beste på ledertavlen.

PS! Du kan følge WM Phoenix Open direkte på Eurosport og Discovery+ – eller slag for slag på PGA-tourens nettsider.

Her er ledertavlen

Powered by Labrador CMS