PGA-TOUR//

Hovland har strategien klar: – Lært mye av Tiger

Om en uke starter den 151. utgaven av The Open Championship på Royal Liverpool. Viktor Hovland har blikket rettet mot sin første majortriumf, og vet hva som kreves.

Viktor Hovland spilte tirsdag en treningsrunde The Renaissance Club i North Berwick.
Viktor Hovland spilte tirsdag en treningsrunde The Renaissance Club i North Berwick.
Publisert

Det begynner å bli en tradisjon: Viktor Hovland kommer hjem til Norge på sommerferie, og like uforutsigbar som en flaskepost dukker han vilkårlig opp for en treningsrunde på en tilfeldig norsk bane hver eneste dag.

Holtsmark, Drammen, Oslo, Kragerø og Miklagard fikk alle et overraskende drømmebesøk i år.

Men etter to uker på hjemmebane, er PGA Tour-stjernen tilbake på jobb denne uka.

Ladet batteriene

– Jeg merker jo at jeg blir sliten av å spille mange turneringer. Det krever mye energi å stille opp uke etter uke, og spesielt når man er med helt inn når alt skal avgjøres på søndagene.

– Så det har vært bra å komme hjem en tur. Ingenting er bedre enn norsk sommer. Bare ha litt fri, spille med kompiser, grille og kose seg, sa Viktor Hovland til Norsk Golf og det øvrige pressekorpset etter folkefesten Wright Invitational lørdag.

Dagen etter satte han seg på flyet til Skottland. Neste uke er det klart for den 151. utgaven av The Open Championship, tilbake på Royal Liverpool for første gang siden Tiger Woods triumferte der i 2006 – og en 18 år gammel Marius Thorp vant The Silver Medal som beste amatør.

I år har som i fjor har Hovland lagt forberedelsene til Genesis Scottish Open. Og 25-åringen fra Ekeberg er ikke den eneste stjernen som velger linksgolf på menyen uka før årets siste major.

Torsdag kl 14.14 slår han ut sammen med verdensener Scottie Scheffler og tidligere The Open-vinner Shane Lowry på The Renaissance Club i North Berwick.

Ikke hokuspokus

Men blikket er rettet mot Royal Liverpool uka etter.

– Hver turnering er en ny turnering. Jeg må bare stille opp og spille bra. Det er ikke mer hokuspokus enn det, sier Hovland om sjansene til å bryte nok en barriere – og vinne et av golfsportens aller gjeveste troféer.

At han nærmer seg, er det lite tvil om. Etter fjerdeplassen i St. Andrews i fjor sommer, kjempet nordmannen om seier i både Masters og PGA-mesterskapet før han gikk helt til topps i The Memorial – ingen majorturnering, men definitivt en av de største.

– Det har vært bra. Litt opp og ned, selvfølgelig. Men jeg er fornøyd med å ha tatt store steg denne sesongen. Og så var det deilig å vinne Memorial. Jeg har vært høyt oppe i flere store turneringer , så det var digg å lande den, innrømmer han.

Effekten av Mayo

Samarbeidet med trener Joseph Mayo har så langt vært et lykketreff.

– Jeg har kjent ham en god stund, og han er veldig smart. Han gir meg konkret informasjon som gjør at jeg nå forstår hva jeg gjør galt på et dårlig slag, og hva jeg må gjøre for å rette på det.

– Alt blir mye lettere når man slipper å gjette. Så han har vært bra å få med på laget, sier Hovland.

I tillegg til å få skikk på nærspillet rundt greenene, har Mayo fått 25-åringen til å innse at det også finnes en bremsepedal i racerbilen som har tatt Hovland nesten helt til toppen.

– Joe og jeg har pratet mye om det, forsikrer han.

– Tidligere når jeg har vært med i teten, har jeg gjerne jaget de vanskeligste pinnene. Men det er så små marginer i de tøffeste turneringene. Jeg kan slå et bra slag, misse med et par meter på feil side, og så ender jeg opp med bogey eller dobbelbogey. Og da er jeg fort ute av kampen om seieren.

Lært mye av Tiger

Erkjennelsen er ikke bare et resultat av egne erfaringer og statistikker.

– Jeg har lært mye av å studere Tiger Woods da han var på topp. De store, rutinerte gutta spiller seg midt på greenen og gir selv en sjanse. Noen ganger vinner man turneringen. Andre ganger vinner man ved ikke å tape. Det tror jeg er den store forskjellen.

– Hvor aggressiv kan du være på en linksbane som Royal Liverpool?

– Det kommer helt an på forholdene, understreker Hovland.

– Er det bra vær og lite vind, kan jeg være aggressiv og angripe pinnene. Men blåser og regner det, må jeg spille litt mer defensivt og spille smartere.

En uke før det braker løs på Hoylake, en liten ferjetur over Mersey-elven, er det lov å håpe på norsk triumf. Men altfor tidlig å se på værmeldingene. Og heller ikke resultatet i Scottish Open vil nødvendigvis være en pekepinn på Hovlands vinnersjanser på Royal Liverpool uka etter.

I fjor misset han cuten på The Renaissance Club, men toppet ledertavlen på Old Course etter tre dager.

– Jeg lever litt i min egen boble. Jeg trener, spiller golf og prøver bare å bli bedre. Så får vi se hva det holder til, sier Viktor Hovland.

PS! Du kan følge Genesis Scottish Open direkte på Viaplay med sendestart fra kl 09.00 torsdag. Viktor Hovland er i featured group sammen med Scottie Scheffler og Shane Lowry fra kl 14.14.

Powered by Labrador CMS