Augustas første kvinner

Mandag var en historisk dag på Augusta National. Da fikk klubben sine to første kvinnelige medlemmer.

Publisert

For første gang i sin 80-årige historie får Augusta National Golf Club nå kvinnelige medlemmer. Hjemmebanen til årets første U.S. Masters har høstet mye kritikk det siste tiåret for å utelukke kvinner. Nå har klubben invitert USAs tidligere utenriksminister Condoleeza Rice og investor Darla Moore til å bli de første kvinnene med grønne jakker. 

Begge takket ja.

– Dette er en gledelig dag. Disse kvinnene deler vår lidenskap for sporten, begge er godt kjente og respekterte. Det vil være et stolt øyeblikk når vi presenterer Condoleeza og Darla deres grønne jakker når klubbhuset åpner til høsten. Dette er en viktig og positiv tid i vår klubbs historie, og på vegne av vårt medlemskap vil jeg ønske dem og alle våre andre nye medlemmer velkommen til Augusta National-familien, sier formann Billy Payne i en pressemelding. 

Pgatour.com mener å vite at Rice og Moore ble vurdert til medlemskap for fem år siden. De to kvinnene er gode venner, med røtter fra South Carolina og bank-virksomhet begge to.

Augusta National åpnet i desember 1932, og hadde ingen sorte medlemmer før 1990. Klubben har nå rundt 300 medlemmer. Selv om klubben ikke har hatt kvinnelige medlemmer, har kvinner fått lov til å spille banen gjennom invitasjoner fra et klubbmedlem.

Condoleeza Rice er nok et kjent ansikt for mange. 57-åringen var nasjonal sikkerhetsrådgiver for George W. Bush under hans første presidentperiode i 2001 til 2004, før hun i den andre terminen ble utenriksminister. Dette er ikke første gang Rice bryter barrierer.

Rice var som provost (akademisk leder journ. anm.) den yngste og den første kvinne og den første fra minoritetsbakgrunn i denne stillingen ved Stanford University i 1993. Nylig ble hun også meldt inn i det amerikanske golfforbundets nominasjonskomite´.

– Jeg har ved flere anledninger besøkt Augusta national, og jeg ser frem til å spille golf, fornye vennskap og stifte nye gjennom denne unike muligheten. Lenge har jeg beundret Augusta National og rollen klubben har spilt for golfs tradisjoner og historie. Jeg har også en enorm respekt for Masters-turneringen, og deres jobb for å utvikle golfen, spesielt blant ungdom, her i USA og resten av verden, sier Rice.

Man skal ikke mange årene tilbake før kvinnelige medlemskap på Augusta hørtes ut som en fjern drøm. Tidligere formann, Hootie Johnson, styrte Augusta-skuten fra 1998 til 2006, og var aldri kjent for sin åpenhet til endringer. I 2002 sa han:

– Klubben vår har et kameraderi og fellesskap som har hjulpet oss i lang tid, og det gjør det vanskelig for oss å vurdere endringer. Det kan hende vi får et kvinnelig medlem en gang, men det tilhører en gang der ute i fremtiden.

Nærmere bestemt ti år senere.

(Kilder: wikipedia.org/pgatour.com)

Powered by Labrador CMS