Fra elitemaskin til folkesimulator: – En ny epoke for innendørsgolf

Da Norsk Golf kåret Trackman til vinner av vår store simulatortest i 2019, fastslo vi at prislappen gjorde at den aldri kommer til å bli den mest utbredte simulatoren i Norge. Vi kunne ikke tatt mer feil!

Publisert

Denne uken var to av Norges beste spillere, Espen Kofstad og Elias Bertheussen, med på åpningen av Champion Indoor Golf-Gardermoen på Dal nord for Gardermoen. 

I de gamle lokalene til Møbelringen har en gruppe lokale investorer satset over fire millioner kroner på et toppmoderne Trackman-senter med åtte simulatorer, og med på laget har de fått en gjeng med ihuga golfentusiaster med bakgrunn fra Miklagard Golfklubb. Deriblant senterets nye daglige leder Jeff Tamm.

Tamm sier det var en «no-brainer» å velge Trackman-teknologi på det nye senteret, til tross for prislappen på den ferdiginnstallerte fullversjonen med radar, programvare, kunstgress, touchskjerm, lerret, lys og ramme endte på cirka 350 000 kroner – per simulator.

– Det har vært en stor investering, men Trackman er gullstandarden. Helt fra første møte med investorene fortalte jeg dem at det var det vi måtte velge. Det er flere andre simulatorer som også er gode til golfrunder, men hvis du ønsker en virkelig realistisk opplevelse, er det etter vår mening ikke noe system som er bedre.

Det er det åpenbart mange som er enig med ham i, for de to siste årene har Trackman hatt en ekstrem vekst i Golf-Norge – og samtidig gjort Norsk Golfs påstand fra vår simulatortest for snart tre år siden til skamme.

Dette skrev vi i februar 2019 da Trackman ble utnevnt til vinner av en stor simulatortesten:

«Trackmans simulator byr på en fantastisk golfopplevelse. Spørsmålet man må stille seg, er hvor mye morsommere golfrunden blir med helt nøyaktige tall, og om det er verdt pengene. Bare radaren alene koster rundt 200 000 kroner, så det sier seg selv at dette aldri kommer til å bli den mest utbredte simulatoren i Norge».

Spol to år frem i tid og antall Trackman-enheter på det norske markedet femdoblet (!) seg til 250, og i skrivende stund er det hele 70 sentre med Trackman-simulator i Norge. Det utgjør over halvparten av alle simulatorsentrene i Norge.

Det betyr at Trackman nå har overtatt tronen i Norge som Norges mest utbredte simulatorleverandør – med simulatorsentre fra Mandal i sør til Longyearbyen i nord.

(Les også: Stor oversikt: Her kan du spille simulatorgolf)

– Jeg hadde ikke akkurat sett for meg en femdobling på et halvannet år. Det er selvfølgelig utrolig moro, sier Joakim Mikkelsen, Trackmans representant i Norge.

(Artikkelen fortsetter under)

– Rått at den er i ferd med å bli så lett tilgjengelig for alle

Han mener utviklingen best kan beskrives som starten på «en ny epoke for innendørsgolf»:

– Da jeg selv satset som golfproff for noen år siden, var det helt utenkelig å bruke simulatorer til kvalitetstrening, men med den nye teknologien begynner markedet å oppdage at du kan få en veldig virkelighetsnær opplevelse. Det er blitt en mye større spennvidde i hva slags spillere som bruker Trackman. Nå er det alt fra tourspillere som bruker det til trening, til nybegynnere som bare er ute etter spill og moro, forklarer Mikkelsen.

– Hvordan har Trackman klart å bli størst til tross for at det også er blant de dyreste systemene på markedet?

– Det handler først og fremst om totalopplevelsen du får. Etter at vi kom med egen simulatorprogramvare, har totalopplevelsen blitt betydelig løftet. Forbrukerne er blitt så kvalitetsbevisst at de vil ha en så realistisk opplevelse som mulig når de først skal investere tiden sin og pengene sine.

Trackmans reise på vei til å bli «folkesimulatoren» i Norge står i skarp kontrast til hvordan det var for bare noen få år siden.  Da ble den karakteristiske oransje boksen nesten utelukkende brukt av proer, tourspillere og til spesialtilpasning av utstyr.

– Vi er mange tourspillere som har brukt Trackman lenge, og jeg synes det er sykt rått at den nå er i ferd med å bli så lett tilgjengelig for alle. Nå kan vanlige hobbygolfere utvikle spillet sitt veldig mye mer om vinteren også, fastslo Elias Bertheussen da han var med på åpningen av nye Champion Indoor-Golf.

(Artikkelen fortsetter under)

For hans Team Norway-kollega Espen Kofstad har Trackman vært så verdifullt for utviklingen som golfspiller at han i høst investerte i sin egen radar.

– I fjor høst begynte jeg å legge om hele svingen min. Det gjorde jeg mens alle baner var stengt, så da ble jeg stående på Trackman-senteret på Bogstad. Trackman har lært meg veldig mye om svingen min og hvordan den fungerer.

– I tillegg til at den gjør det mulig å jobbe med svingteknikk på en veldig bra måte, er det mye mer realistisk å spille runder på den enn de gamle simulatorene man spilte på før. Nå går det ikke lenger an å jukse seg til lave scorer. Før i tiden var det jo sånn at bare du traff midt på lerretet, ble slagene rette.

Blir hekta

Kofstad er langt fra alene om å ha kjøpt en egen Trackman-radar til privat bruk, og ifølge Joakim Mikkelsen er det overraskende mange ivrige hobbygolfere som har begynt å sette opp maskiner hjemme i garasjen.

Man må nemlig ikke bygge en hel simulator-rigg for å kunne spille simulatorgolf hjemme. En komplett ferdig installert simulator koster ifølge Trackman mellom 35 000 og 40 000 euro, men man kan også kjøpe en separat innendørsradar til snaue 16 000 euro og slå baller inn i et nett mens man følger slagene på laptopen eller TV-skjermen sin.

– Jeg må nesten le litt av hvor hekta noen spillere blir når de prøver det selv for første gang, og det er faktisk ganske mange av dem som får seg en Trackman hjemme, som kommer tilbake for å oppgradere til en fullverdig rigg. Men det er så klart en helt spesiell målgruppe, forklarer Mikkelsen.

– Hvor mye av veksten de to siste årene tror du skyldes koronapandemien?

– De som har jobbet i Trackman lenger enn meg, har spådd denne interessestormen en stund, men korona og Hovland-feberen her i Norge har nok fungert som en «perfect storm» som har aksellerert denne utviklingen betraktelig.

For gutta på Champion Indoor Golf på Dal kan de i hvert fall skrive under på at Trackman-teknologien gjør at mange gjester synes det er verdt kjøreturen.

– Vi har hatt en veldig bra start med masse trafikk. Når jeg har jobbet med simulatorgolf tidligere, har det først og fremst vært etter nyttår hvor trafikken har tatt seg opp, men nå ser det ut til å ha startet tidligere enn noen gang, sier Jeff Tamm.

Åpner for VTG-kurs inne

På sikt håper Tamm senteret også kan begynne å gjennomføre nybegynneropplæringen VTG i samarbeid med golfklubbene i området. 

– Med tanke på at simulatorgolf utgjør en så stor del av golfsesongen i Norge, er det viktig at man har mulighet til å drive rekrutteringsarbeid også i vinterhalvåret, fastslår Tamm.

Det er også bakgrunnen for at Norges Golfforbund for ett år siden rullet ut et pilotprosjekt for å prøve ut hvor godt VTG-ordningen fungerer om man flytter opplæringen inn under tak og bruker simulator.

På grunn av pandemien har prosjektet foreløpig vært begrenset i omfang, men fire klubber klarte likevel å gjennomføre innendørs VTG-kurs: Kongsvingers GK, Nordhaug GK, Preikestolen GK og Tromsø GK. 

Deres tilbakemeldinger til NGF har vært nesten utelukkende positive, og flere av klubbene mener nybegynneropplæringen til og med fungerer bedre inne enn ute fordi det blir mer oversiktlig og effektiv læring.

(Artikkelen fortsetter under)

Joakim Mikkelsen i Trackman er i hvert fall ikke i tvil om at tiden er moden for å la ordningen få fortsette:

– Det må jo utelukkende være positivt og en vinn-vinn-situasjon for alle. Simulatorsentrene gjør en stor rekrutteringsjobb for Golf-Norge, og jeg ser ingen grunn til at man ikke skal kunne gjøre den type kursing innendørs i samarbeid med golfklubbene. VTG-kurs handler jo ikke akkurat om liv og død, så det er begrenset hvor farlig det kan være.

– Det er bare positivt hvis flere av dem som får øynene opp for golf i løpet av vinteren, kan være umiddelbart klare til spill når golfsesongen kommer på våren!

Powered by Labrador CMS