Jæren GK: Klubben må være et kult sted å henge

Det har blitt nesten dobbelt så mange juniorspillere i Norge de to siste sesongene. Vi har pratet med tre av klubbene som har mer enn seksdoblet (!) antallet juniormedlemmer om hva som har vært deres suksessoppskrift.  Les også: Eventyrlig juniorvekst: – Klubbene må tilpasse seg de unge, ikke omvendt! Jæren Golfklubb i Rogaland klart å […]

Publisert

Det har blitt nesten dobbelt så mange juniorspillere i Norge de to siste sesongene. Vi har pratet med tre av klubbene som har mer enn seksdoblet (!) antallet juniormedlemmer om hva som har vært deres suksessoppskrift. 

Les også: Eventyrlig juniorvekst: – Klubbene må tilpasse seg de unge, ikke omvendt!

Jæren Golfklubb i Rogaland klart å øke junioravdelingen fra 42 til 265 juniorer siden slutten av 2019. Det er mer enn en seksdobling. Fokus på tilgjengelighet og organiserte aktivitetstilbud vært viktig for å gjøre klubben attraktiv for barn og unge.

Det står i skarp kontrast til hvordan det var da Mona Ueland startet som daglig leder i klubben i 2018 som helt fersk golfspiller.

– På det tidspunktet var det rundt 20 juniormedlemmer, og bare halvparten av dem var aktive. Jeg husker tidlig i 2018-sesonen fortalte et medlem meg at han pleide å ta med juniorsønnen sin til Sola GK en halvtime unna for å trene. Det fortalte meg at noe måtte gjøres, sier Ueland til Norsk Golf.

Les også: 

Grini Golfklubb: – Ungdom selv vet best hva ungdom vil ha

Haga Golfklubb: Prisnedgang ga juniorboom

På årsmøtet i februar 2020 vedtok klubben å redusere årskontingenten for juniorer til bare 100 kroner per medlem. Det samme året flyttet klubbens beste spiller Andreas Tendenes hjem igjen etter å ha fullført lærerutdanningen og begynte å bidra med hjelp til faste juniortreninger to ganger i uken.

Timingen kunne ikke vært bedre.

–  Veksten som har vært, har vært helt syk. Jeg tror det sier litt om hvilket potensial som fortsatt finnes der ute hos mange klubber. Det er jo ikke snakk om veldig drastiske grep vi har gjort.

Ueland sier det er viktig at golfklubber med ambisjoner om å satse på barn og unge tilpasser seg juniorenes behov – ikke at det er juniorene som må tilpasse seg klubbene.

(Artikkelen fortsetter under)

– Holdningen vår er at vi ikke sier nei når de spør om noe, men heller ser mulighetene. I sommer hadde vi for eksempel en juniorgjeng sovende i telt på korthullsbanen fordi de hadde lyst til å spille fra morgen til kveld. Vi fokuserer på hva juniorene vil, ikke hva de ikke får lov til. 

– Vi har også måttet drive litt aktiv kommunikasjon overfor de mest etablerte medlemmene i klubben, som kanskje irriterer seg over alle de nye unge spillerne som ikke kan alt av etikette og regler ennå. Vi er opptatt av at man skal snakke med dem og hjelpe dem, ikke bli irritert. 

I motsetning til Grini GK og Haga GK som ligger sentralt plassert i pressområder utenfor store boligstrøk rett utenfor Oslo, ligger Jæren Golfklubb mer avsidesliggende til – og det er slike klubber det er flest av i Golf-Norge.

Ueland mener det er ekstra viktig for distriktsklubber å legge til rette for et klubbmiljø der juniorene både har mulighet og lyst til å tilbringe mange timer når de først setter seg på sykkelen for å komme.

– Jeg kan ikke få understreket nok hvor viktig det er å skape et godt sosialt miljø hvor juniorene har lyst til å bli værende og henge. Nå planlegger vi å bygge ut klubbhuset for å få et sosialt rom innendørs, vi har nettopp satt opp to nye simulatorer, og i 2020 meldte vi på et lag til junior-NM for første gang med nesten helt ferske spillere. Vi var der ikke for å vinne, men å samle erfaringer og vise andre juniorer at dette er noe vi gjør vår klubb. Det var vært med på å bygge tilhørighet til klubben.

Og hva har skjedd med juniorsønnen som pleide å stikke til Sola GK for å trene?

– Han er tilbake hos oss igjen. Det tyder på at vi har gjort noe riktig, smiler Ueland.

Powered by Labrador CMS