Nylig kunne Golfweek avsløre at planene om en saudi-finansiert superliga skrider fremover. Greg Norman er ansatt som sjef four den nyoppstartede ligaen, der planen i første omgang er tolv turneringer i Midtøsten, Europa og USA. Den nyoppstartede ligaen forsøker samtidig å lokke golfsportens største stjerner vekk fra de andre tourene og har fristet dem med astronomiske dollarbeløp.

Denne uken lanserte European Tour en «rebranding» av sitt konsept som motsvar til trusselen fra Saudi-Arabia, og endringene vil utvilsomt gjøre touren langt mer attraktiv for de største stjernene.

Touren har nå undertegnet en sponsoravtale med selskapet DP World fra Dubai og skifter navnet fra European Tour til DP World Tour. Det innebærer en dobling av premiepengene til mer enn 200 millioner dollar totalt – 1,7 milliarder kroner.

Europatour-sjef Keith Pelley sier det nye navnet gjenspeiler tourens utvikling på en bedre måte: I 2022 kommer bare 23 av tourens 47 turneringer til å være på europeisk jord.

– Vi er definitivt en verdenstour, men vi vil alltid huske arven vår og dem som har gått foran som hjalp oss med å forme touren. Men vi gleder oss samtidig over vårt globale fotavtrykk, sier Pelley om at den 50 år gamle touren nå skifter navn.

Rory McIlroy sier i en pressemelding at avtalen er «fantatiske nyheter for global golf».

Avtalen er trolig bare starten på en utvikling hvor enda mer penger pumpes inn i de to største tourene og lommebøkene til verdens største golfstjerner for å hindre dem i å «melde overgang» til den saudiske ligaen, og for noen måneder siden startet PGA Tour opp bonuspotten «Player Impact Program», der en pott på 40 millioner dollar årlig skal fordeles på de ti spillerne som sikrer touren mest oppmerksomhet i sosiale medier.

Forrige uke gjestet gravejournalist og ekspert på «sportsvasking», Andreas Selliaas i idrettspolitikk.no, Norsk Golfs podcast «Mulligan» for å prate om hvordan asiatiske investorer er i ferd med å overta idretter over hele verden – og hvorfor det er grunn til bekymring. 

Det handler ikke bare om menneskerettigheter og renommé, men om idrettens eksistensgrunnlag. Han sier det er en advarsel til idretten at de rike investorene fra Asia ikke gjør dette for å være snille:

– Faren er at hvis de plutselig mister interessen for sport, kan det hende de stopper å betale penger. De bygger opp strukturer og forventninger som gjør at idretten kan kollapse. Det er det store skrekkcenariet her, forklarer Selliaas og peker på at det allerede finnes eksempler på at dette kan skje:

– Kina har gått inn i flere idretter, men flere steder har de mistet både penger og interessen, og der de har vært tungt inne, har det kollapset helt. Det er der jeg tror den største faren for idretten er: at man bygger opp strukturer som plutselig bare klapper sammen.

– Se bare på galoppen som skjer i engelsk fotball nå med overtagelsene av Manchester City og nå Newcastle. De øker lønnsspiralen i alle andre klubber, det øker alle kostnader rundt, og plutselig kollapser systemet fordi de andre ikke greier å holde følge. Det bør bekymre idretten.