PGA TOUr//

Slik var Hovlands magiske PGA-sesong

PGA Tour-sesongen 2022/23 er offisielt over, og det er nordmannen Viktor Hovland som står igjen som sammenlagtvinner og seierherre. Slik var reisen hans til toppen. 

Det har vært en lang sesong for Viktor Hovland. Vi har samlet noen av høydepunktene og tallene bak prestasjonene hans de siste månedene.
Publisert

Det siste året har Viktor Hovland tatt steget fra å være stabilt god spiller på PGA-touren til å bli en av verdens absolutt beste golfere. Ved gjøre å forbedre sine svakheter og bygge videre på styrkene sine har han klatret fra 12. plass på verdensrankingen til en knallsolid 4. plass. De eneste som er foran ham på listen er Scottie Scheffler, Rory McIlroy og Jon Rahm.

Årets sesong har vært fylt med høydepunkt etter høydepunkt. La oss gå igjennom noen av dem:

Seier i Tigers' turnering

Selv om det ikke var en offisiell PGA-turnering, startet Ekeberg-mannen på strålende vis. Rett før nyttår inviterte igjen Tiger Woods 20 av de beste golferne i verden til Bahamas for å delta i hans turnering - Hero World Challenge. 

I et nervedrama uten like slår Hovland Scottie Scheffler på det 18. hullet (dette skal vise seg å være gjentagende flere ganger i 2023). 

Det var god stemning da Viktor vant Tigers' turnering på Bahamas.

Se tilbake: Hovland vinner Tigers turnering på dramatisk vis – igjen!

Tredjeplass i Players på TPC Sawgrass

I årets første store begivenhet, The Players Championship på TPC Sawgrass, var nordmannen også helt oppe i teten og kjempet om seieren. 

Han startet søndagen åtte slag bak Scottie Scheffler i ledelsen, men selv med 68-runde var det ikke nok for å ta igjen amerikaneren. Men denne turneringen var et bevis på at spillet var i god utvikling etter at trener Joe Mayo kom inn i støtteapparatet. 

Se tilbake: Drømmeavslutning akkurat ikke nok for Hovland

Seierskamp i årets første major

For mange er The Masters på Augusta et av de sikreste vårtegnene. Kalenderårets første major-turnering er svært viktig både for spillere og for seere. 

I 2023-utgaven gikk Viktor Hovland i lederball med Brooks Koepka på søndagen, men det ville seg ikke helt for noen av dem. Nordmannens 74-runde holdt riktignok til karrierebeste i prestisjetunge Masters, og han høstet massevis av erfaring om å være i teten når store turneringer skal avgjøres. 

Hovland overrasket alle med en bogeyfri 65-runde (med årets t-skjorte) i The Masters' første spilledag

Se tilbake: Hovland med karrierebeste da Rahm vant sin første

Nest best i PGA Championship

Det eneste nordmannen «mangler» på premiehylla nå er et major-trofé. Han var svært nære å skaffe seg ett i slutten av mai i PGA Championship på Oak Hill.

Igjen gikk han i lederball med Brooks Koepka på sistedagen, men denne gangen ble det en ren duell mellom dem to. I løpet av 15 hull svinget kampen frem og tilbake, men på det 16. hullet ble Hovland litt for ambisiøs. Innspillsforsøket fra fairway-bunkeren gikk i leppa, og seiershåpet rant bort i sanden. 

Men igjen beviste Hovland at han hører hjemme helt i toppen når det gjelder som mest.

Se tilbake: Her glipper major-seieren for eventyrlige Hovland: – Jeg var uheldig

Karrierens største seier 

Hovland tok med seg den gode formen fra PGA Championship inn i nok en storturnering bare noen uker etterpå. I starten av juni var det duket for The Memorial på Jack Nicklaus sin sagnomsuste Muirfield GC. I jagende posisjon hentet han inn puttemaskinen Denny McCarthy på oppløpssiden, og avgjorde i omspillets første hull. 

Seier på «Jack's Place» i juni var den gang karrierens største seier.

Det som på tidspunktet var karrierens største seier, og den fjerde på PGA-touren, var i boks. 

Se tilbake: Hovland vant dramatisk omspill på Muirfield

Topp-20 i de siste major-turneringene

I U.S. Open og The Open ble det nok en gang topp-plasseringer for nordmannen. Med 19. plass på Los Angeles Country Club og delt 13. plass på Royal Liverpool, sørget han for topp-20 plasseringer i alle fire av årets major-turneringer. 

Se tilbake: Stille søndag for Hovland – men ny sterk plassering (U.S. Open)

Se tilbake: Håpet rant bort i Hoylake – men veien videre er lys (The Open)

61-runden i BMW Championship

Årets beste enkeltrunde kom 20. august i Chicago. I FedEx Cup-sluttspillets andre turnering overrasket han alle med å bruke bare 28 slag på de siste ni hullene (61 over hele runden). På de ni hullene tjente han hele 6,47 slag (!) på resten av feltet, og høstet lovord fra både øst og vest. «Alle» ble imponert over golfoppvisningen han holdt den søndagen. 

En ellevill sisterunde ga karrierens femte PGA-seier i BMW Championship.

Med karrierens femte PGA Tour-seier ga han i tillegg seg selv et godt utgangspunkt til finalen i Georgia.

Se tilbake: Banerekord og seier etter spinnvill avslutning

FedEx Cup-seier

Årets desidert største høydepunkt kom i PGA-finalen, Tour Championship. På grunn av jaktstart-formatet startet han åtte slag under par, to slag bak Scottie Scheffler, men det betø ikke at han kunne sluntre unna. 

Etter fire enorme runder på East Lake, inkludert en nervepirrende «matchspill-duell» mot Xander Schauffele på søndag, ble han kåret til sammenlagtvinneren av årets PGA Tour-sesong. 

Kronen på verket. Viktor Hovland vinner FedEx Cup-en sammenlagt på East Lake

Med den seieren kan Norge absolutt skryte av å ha en spiller helt oppe i verdenstoppen i en av verdens største idretter. 

Se tilbake: Utrolige Viktor vant Tour Championship

Tallene bak prestasjonene

Som bevist tok Viktor Hovland massive steg i løpet av årets PGA Tour-sesong. Trenerbytte i februar har sørget for at han har en helt ny dimensjon til spillet sitt enn tidligere vist. Statistikken og tallene bakom prestasjonene viser at det ikke er en tilfeldig vinner av årets sesong. 

Statistikk for sesongen

Statistikk for sesongen

Starter23
Klarte cutter23
Seire3
Topp-109
Topp-2518
Dårligste plassering59
Inntjente penger369 millioner kroner
Verdensranking4. plass

Kilde: PGAtour.com

På banen er tallene vel så imponerende. 

Strokes gained og statistikk

SG Totalt1,658. plass
SG Tee-til-green1,4125. plass
SG Utslag0,7177. plass
SG Innspill0,65310. plass
SG Nærspill0,03793. plass
SG Putting0,23651. plass
Gjennomsnittsscore68,92 slag4. plass
Laveste runde61 slag5. plass
Gjennomsnittlig antall birdier per runde4,374. plass
Antall birdier388 (på 88 runder)21. plass
Antall eagler1216. plass
Andel birdier eller bedre25,25 prosent4. plass
Andel birdier eller bedre på par 4-hull22,42 prosent1. plass
Antall bogeyer220 (på 1584 hull)22. plass

Kilde: PGAtour.com

Lenge igjen

Selv om han nå er en etablert verdensstjerne i golfen, er det en viktig ting man må huske på. 

Han er bare 25 år gammel. 

Hovland er den tredje yngste FedEx Cup-vinneren, kun slått av Jordan Spieth (2015, 22 år) og Justin Thomas (2017, 24 år). 

Det er bare drøye fire år siden han erklærte seg som proff, og har siden da tatt syvmilssteg opp til toppen av golfen. Det er bare å glede seg over fremtiden. 

Viktor Hovland og caddie Shay Knight er uten tvil en vinnerduo.

Resten av året blir av det roligere slaget for den nye verdensfireren. Høstens store høydepunkt er Ryder Cup som finner sted på Marco Simone GC i Roma mellom 29. september og 1. oktober. 

Deretter blir det en velfortjent seks-ukersferie for nordmannen, hvor planen er tid i Norge og hjemme i Oklahoma. 

Powered by Labrador CMS