European Tour kjemper i motbakke. Kriseland i eurosonen har ført til avlysninger og dårligere premiebeløp. Publikumstallene varierer voldsomt og tv-sendingene har lave seertall. For kort tid siden gikk det rykter om at PGA Tour skulle kjøpe dem opp. Egentlig utenkelig, men slik tingene har utviklet seg kan det bli løsningen.

 

En utvidet PGA Tour med høyere pengepremier frister stjernene mer enn små turneringer i Nederland, Sverige og Italia. Nå tar European Tour grep. Sammen med spillerkomiteen har de vedtatt at medlemmer av European Tour pålegges å spille minst en turnering i hjemlandet sitt hver sesong. For dem som allerede gjør dette betyr det ingenting. For andre blir det en så stor beslutning at de må vurdere å trekke seg som medlem. Spillerne er delt i synet.

 

Graeme McDowell spiller allerede sin turnering, Irish Open, hvert år.

 

– De forsøker bare å få så mange toppspillere som mulig til å spille, spesielt i hjemmeturneringene.

 

Tyske Martin Kaymer er alltid på plass i BMW International Open.

 

– Dette er veldig bra. Hvis du er fra Irland, England, Spania eller Tyskland mener jeg du uansett skulle spille der. Det burde ikke være slik at du må tvinges til det.

 

Jonas Blixt har USA som sitt hjem. For spillere som ham blir det en utfordring å følge regelen.

 

– Det er ikke riktig, men jeg forstår det. Når jeg spiller Nordea Masters føler jeg det som et privilegium, men jeg vil ikke føle at jeg må. Jeg vet de prøver å beskytte touren. Forhåpentligvis spiller alle uansett, men det er litt urettferdig for dem som må tilbake til hjemlandet mens noen ikke har turnering i sitt land. De blir ikke påvirket av dette.

 

Lee Westwood er en mann med sterke meninger. Han har flyttet hele familien til USA men spiller hvert år European Tours flaggskip BMW PGA Championship på Wentworth.

 

– Det er uheldig for noen. Som italienerne, kanskje nederlendere og svenskene. De blir tvunget til å spille en turnering som ikke passer inn i programmet deres. For å være helt ærlig ser jeg ikke poenget med å gjøre dette. De lager en regel bare for å lage en, mener jeg.

 

Mannen som står for årets dårligste formkurve har også sagt sitt. Får vi se Rory droppe European Tour?

 

– Jeg mener de er helt på grensen. Det går kanskje greit akkurat nå, men hvis de går for langt kommer folk til å gi beskjed. Jeg vil bare selv velge å spille på en av sidene, og jeg tror de fleste vet hva de ville valgt.

 

Europeiske spillere må være medlem av European Tour for å spille Ryder Cup. Vi har sett at Calle Petterson, en spiller som nok hadde blitt vurdert ved flere anledninger, velger å stå utenfor. Nå kan vi oppleve at flere tar samme beslutning. Men europeerne har det lettere enn sør-afrikanerne. Med syv turneringer i hjemlandet må de spille to. Charl Schwartzel er ikke imponert.

 

– Jeg skjønner ikke hvorfor de skal tvinge noen til å spille et bestemt sted. Folk kommer til å si opp medlemskapet sitt.

 

Sunshine Tour gjør det heldigvis enkelt for dem. Plasseringen av store turneringer like etter hverandre i desember og januar bør gjøre det til en grei sak for Schwartzel, Els og Oosthuizen.

 

I Australia har de samme problem. De opplever en massiv nedgang i sponsorinteresse når landets store stjerner velger å stå utenfor. European Tours framtid kan avgjøres i løpet av 2014. Kanskje går vi mot en global tour med store penger i Asia og USA, mens bare de aller største overlever i Europa.