Ingen norske i toppen da estlender vant på Mørk

Mark Suursalu kunne juble over å bli tidenes første estiske Ecco Tour-vinner fredag. Sett med norske øyne var sisterunden imidlertid ikke mye å juble for.

Mens Kenneth Svanum i fjor sørget for norsk seier i Mørk Masters, ble Ole Fremstad i år beste nordmann på delt 13. plass. Byneset-golferen rundet av turneringen med en sterk 66-runde, og endte med det 11 under par, seks slag bak vinneren Mark Suursalu.

Fremstad ble med det også feltets beste amatør.

Suursalu fra Estonian Golf & Country Club kom til Mørk for å greie cuten, men endte opp med å reise hjem med vinnersjekken på 54 000 danske kroner.

– Banen er kortere og enklere enn min hjemmebane i Tallin. Jeg hadde god flyt og nå er jeg håper jeg flytsonen holder i neste Nordea Tour som er  Isaberg Open, sier den 22 år unge golferen fra Estland til Norsk Golf. Han spiller i Nordic league og har bare greid cuten i en Nordea turnering tidligere i år.

Nest best av de norske spillerne ble Christian Aronsen og Peter Kaensche, som kanskje var de to nordmenne det var knyttet størst forventninger til denne uken. Aronsen var sammen med Stian Wiik Hansen de eneste norske med realistiske vinnersjanser før den siste runden, men de falt tilbake med sisterunder på henholdsvis 69 og 73 slag. Hansen måtte til slutt ta til takke med 31. plass.

Dette er tredje gang Ecco tour har lagt en turnering til Mørk GK, og Peder Mørk er godt fornøyd med samarbeidet.
­­

– Hvis vi ikke kan fortsette å arrangere turneringer som Ecco Tour i Norge, så vil vi aldri kunne bli en golfnasjon. Jeg håper at vi kan fortsette samarbeidet i minst ti år til, og kronerullingen for å gjøre dette mulig starter allerede nå, sa sjefen på Mørk.

Golfpresident Finn H. Andreassen understreket betydningen av at så mange ung norsk golfhåp får måle krefter med skandinaviske spillere.

Runde 2

Christian Aronsen og Stian Wiik Hansen er de eneste nordmennene med vinnersjanser før siste runde av Mørk Masters.

Svenske Erik Blom har overtatt ledelsen i Sypdeberg etter en imponerende andrerunde på åtte under par. Det var med to slags margin feltets laveste score torsdag, og svensken leder med ett slag på sine landsmenn Tobias Rosendahl og Fredrik Gustavsson før fredagens tredje og avsluttende runde.

Best av de norske spillerne er Grønmo Golfklubbs overraskelse Stian Wiik Hansen, og en tidligere Grønmo-spiller, Christian Aronsen som nå spiller for Miklagard.

De deler 9. plassen på syv under par, fire slag bak teten. Dermed er de de eneste nordmenne med realistiske vinnersjanser. Aronsen vant en gang på Ecco Tour i fjor, men topplasseringene har uteblitt så langt i år.

Totalt klarte 11 av feltets 43 nordmenn cuten. På plassene bak Aronsen og Wiik følger Peter Kaensche, Ole Fremstad og Anders Ellingsberg på delt 19. plass (-5), Sebastian Mørk Andersen på 28. plass (-4), Thomas Guste-Pedersen og Dennis den Roover på 30 plass (-3), sølvvinneren fra NM Alexander Søbstad og Boris Alexander Christov på 35. plass (-2), mens Torbjørn Johansen akkurat klarte cuten med 41. plass og -1.

Fjorårsvinner Kenneth Svanum får ikke mulighet til å forsvare trofeet sitt. Den nybakte Vestfold-proffen misset cuten med fire slag etter runder på 73 og 74 slag.

*En liten kuriositet: Erland Skatter og Ole Jørgen Skatter som er far og sønn deltok også på Mørk denne uken. Med handicap på 4,4 og 3,3 var imidlertid ikke håpet om å klare cuten veldig stort, og de misset den til slutt med 11 og 18 slags margin.

– Det var veldig gøy. Jeg spilte riktig bra, og de første 27 hullene var den beste turneringsgolfen jeg har spilt, sier pappa Erland som på det tidspunktet var to over par med cuten innenfor rekkevidde.

Runde 1

Amatøren Ole Fremstad er best i gang av de norske spillerne i Mørk Masters oppe på delt 2. plass. Han og Sebastian Mørk Andesen er de eneste norske topp-10.

Bynesets Ole Fremstad åpnet turneringen med fem birdies, en eagle og to bogeys, og signerte for en åpningsrunde på fem under par (67). Dermed deler han andreplassen sammen med fire spillere, ett slag bak den svenske lederen Tobias Rosendahl, og er sammen med en annen amatør, Sebastian Mørk Andersen (Nøtterøy GK) de eneste nordmennene topp-10.

Mørk Andersen åpnet med en runde på fire under par, og deler 7. plassen. Tidligere denne sesongen tok han sin første Norgescup-seier på hjemmebanen Nøtterøy, og han var også en del av det norske herrelaget i EM i Silkeborg.

Også i fjor var det en norsk amatør som markerte seg på Mørk. Kenneth Svanum har blitt proff i sommer, og overrasket mange da han vant turneringen med to slag. Onsdag måtte han imidlertid en over par, og ligger med det på 59. plass rett utenfor cutgrensen.

Thomas Guste-Pedersen (Kragerø GK), Anders Ellingsberg (Drøbak GK) og Christian Aronsen (Miklagard) ligger tre under par på delt 11. plass.

Av de 43 norske spillerne i feltet er ni av dem under par så langt. 34 av norske spillere av de norske spillerne befinner seg på feil side av cutstreken.

Før turneringen

Startskuddet for den tredje utgaven av Mørk Masters har gått. Der er det nok en gang stor norsk deltagelse.

Så mange som 43 norske spillere stiller til start når Ecco Tour denne uken tar turen til Mørk Golfklubb i de dype Østfold-skogene i Spydeberg. Det er likevel en nedgang på syv spillere fra fjorårets rekordstore norske oppmøte i turneringen.

Mørk Masters har vist seg å bli en birdiefest de to første sesongene, og da den første utgaven ble arrangert i 2011 ble det satt ny Ecco Tour-rekord med utrolige 898 birdies på tre runder.

Kristoffer Broberg, som i dag spiller på Europa-touren vant den gang med en totalscore på utrolige 25 under par.

I fjor sørget Kenneth Svanum (Vestfold GK) for norsk seier, og den tredje norske Ecco Tour-seieren for sesongen. 22-åringen kom frem som et relativt uskrevet blad, og vant turneringen med to slag.

I mellomtiden har han rukket å bli ferdig med studiene ved Francis Marion University, og steg i sommer inn i de profesjonelles rekker. Han er på Mørk denne uken for å prøve og forsvare triumfen. Han har imidlertid åpnet med en runde på en over par, og ligger et godt stykke ned på leaderboardet.

Heller ikke på Order of Merit-listen Nordic Golf League Ranking er det noen av nordmennene som er med i kampen om topplasseringene som gir Challenge Tour-billett neste sesong. Peter Kaensche er høyest ranket på 28. plass.

Best i gang av nordmennene på Mørk onsdag er Christian Aronsen (Miklagard GK) på en foreløpig delt 8. plass, tre under par.

Ingen spillere har rykket ordentlig i fra, og svenske Tobias Rosendahl leder turneringen med seks under.

Christian Aronsen er foreløpig den eneste nordmann innenfor topp-15 på leaderboardet. Nest best av de norske er Losbys Boris Alexander Christiov på 16. plass med minus to.

Mens det i fjor ble tre norske triumfer på Ecco Tour, har suksessen i Nordic League-turneringene så langt i år latt vente på seg. Peter Kaensches andreplass i Nordea Challenge på Miklagard er den eneste norske pallplasseringen denne sesongen. På Ecco Tour er Anders Engells 7. plass i DAT Masters i mai beste plassering i år.

Norsk Golf kommer tilbake med mer utover dagen.