LIV-spillerne tapte første rettsrunde – ute av sluttspillet

I natt vant PGA-touren første runde i den juridiske tungvektskampen mot den saudi-arabiske utbryterligaen. Men tro ikke at kampen er over.

Publisert

Natt til onsdag norsk tid avviste en dommer i U.S. District Court klagen fra tre LIV Golf-spillere som ønsket å delta i PGA-tourens sluttspill, den såkalte FedEx-cupen. Dermed tok PGA-touren første stikk i den juridiske kampen mot saudi-finansierte LIV Golf.

Hva var egentlig saken?

Som en del av et større søksmål – inngitt av Phil Mickelson, Bryson DeChambeau og ni andre spillere som har «meldt overgang» til LIV Golf – forsøkte Talor Gooch, Hudson Swafford og Matt Jones å få en midlertidig godkjennelse for å spille i FedEx St. Jude, som starter i Memphis torsdag.

Advokatene til Gooch, Swafford og Jones hevdet at PGA-touren hadde påført spillerne «uopprettelig skade» ved å suspendere dem fra touren for deres deltakelse i LIV Golf-turneringer.

Men dommer Beth Freeman i San José, California, stilte seg på tourens side.

Hvorfor ble dette dommen?

Dommer Freeman sa i sin kjennelse at det ikke var gjort uopprettelig skade på Gooch, Jones og Swafford selv om de ikke får lov til å konkurrere i sluttspillet. Og uten uopprettelig skade falt argumentene for å konkurrere i FedEx-sluttspillet.

Dommer Freeman gjentok også flere ganger at penger alene ikke er grunnlag for å påvise uopprettelig skade, fordi penger kan betales senere hvis det påfølgende søksmålet fra LIV-golfere mot PGA Tour går i disse golfernes favør.

Dommeren påpekte også at spillerne allerede har mottatt store kompensasjonspakker fra LIV Golf, og at risikoen for å gå glipp av PGA-tourens turneringer allerede var betalt for i prisen som LIV Golf har måttet betale for å lokke spillerne over.

Hva betyr det for fortsettelsen?

Tro ikke at den juridiske kampen mellom LIV Golf og PGA-touren er over. For nattens kjennelse dreide seg bare om de tre spillernes ønske om å løfte suspensjonen før sluttspillet.

Etter å ha avsagt nattens dom fortalte dommer Freeman at en rettssak som omhandler hele søksmålet fra Phil Mickelson, Bryson DeChambeau og de ni andre spillerne, tidligst kan begynne om ett år.

En rettssak i august 2023 forutsetter faktisk en komprimert tidslinje, med en rekke av høringer før det. Hvis LIV Golf og PGA Tour ikke klarer å forberede sakene sine med den komprimerte tidslinjen, vil saken tidligst behandles i 2025 fordi dommer Freeman allerede er opptatt med andre saker.

Det mest sannsynlige scenariet er at saken mellom partene vil trekke ut i årevis…

Powered by Labrador CMS