Nordmenn flest er blant de minst flinke til å mosjonere og holde seg i form. Bare engelskmenn er mindre aktive i Europa. Dette er faktisk en stor utfordring for norsk helsevesen.

Hvis vi hadde vært flinkere til å mosjonere og holde oss i fysisk aktivitet, kunne vi spart store kostnader på et stadig voksende helsebudsjett.

For tallenes tale er klare: 30 minutters aktivitet daglig vil kunne holde oss i bedre form – og minke antall plager og sykdommer.

Det er bakgrunnen for at regjeringen nå har valgt å sette nye og klare prioriteringer for hvordan de statlige bevilgningene til idretten skal brukes. I den idrettsmeldingen som Stortinget skal behandle i midten av mars, heter det at idrettsbevegelsen nå også skal prioritere «inaktive». Det vil si at lag og foreninger må anstrenge seg for å få folk opp av sofaen og ut i skog og mark. Det er et viktig mål for å bedre folkehelsa. Det er et samfunnsansvar, heter det i stortingsmeldingen.

Dette bør vi i golfsporten ta som en utfordring.

Vi bør gjøre alt vi kan for å få flere til å spille golf. Det er ikke bare god medisin for kropp og sjel, det er en vennetjeneste som kan hjelpe mange til å få bedre helse og redusert sykdomsrisiko.

Forskning fra både Sverige og Norge slår fast at en aktiv golfer lever i snitt nærmere fem år lengre takket være den fysiske aktiviteten som sporten skaper. Derfor er det så viktig å gripe fatt i en venn eller venninne og få dem med på golfbanen, la dem få oppleve gleden av sporten og det sosiale nettverket som skapes. Det er viktig å motivere til aktivitet, og lettere å trosse dårlig vær når en har forpliktet seg til en opplevelse sammen med venner og kjente. Det å være en del av et fellesskap er noe av viktigste. Derfor er golf en sport som kan spille en viktig rolle i arbeidet med å få flere inaktive til å bli aktive.

Vi har idrettsanlegg over hele landet, anlegg som er åpne det meste av døgnet i sommerhalvåret, og vi har hundre tusen frivillige som kan hjelpe til med å skape det fellesskap som skal til for å trives med aktivitet.

Golfen har en misjon å gjøre. En viktig misjon.

La oss sammen ta utfordringen med å få flere i form. La oss bringe nye utøvere ut på golfbanen, la dem prøve sine ferdigheter og teste sin tålmodighet. Husk: Det er helse i hvert slag, enten ballen går i rough’en eller i vannet.