Bakgrunn: Hovland får sponsorinvitasjon etter collegeseier – blir tidenes yngste nordmann i en PGA Tour-turnering

Det er vanskelig ikke å la seg begeistre over det spillet Oklahoma State Universitys Viktor Hovland har levert i USA de siste månedene. Med fem topp-5-plasseringer på sine fem siste turneringer, inkludert karrierens første collegeseier i Valspar Collegiate tidligere denne uken, har han nå fått invitasjon til å spille neste års PGA Tour-turnering Valspar Championship. 

Dermed blir han den første nordmannen på ni år som spiller en turnering på PGA Tour. Den forrige var Henrik Bjørnstad.

– Viktor har vist i mange år at han er god, men nå ser det ut til at han har løftet spillet til et nytt nivå. Det er bare å lese rankinglistene for å skjønne at gutten virkelig kan spille golf. Han er definitivt på riktig vei og tar nye steg i riktig retning hvert eneste år, sier Bjørnstad til Norsk Golf.

– Dessuten er dette ekstra gøy med tanke på at han er en utrolig hyggelig gutt, legger han til.

Allerede den gang så jeg at han slo ballen på en helt annen måte enn de andre. Det jeg la spesielt merke til, var slagrepertoaret hans.

Henrik Bjørnstad

Både Bjørnstad og Hovland har bakgrunn fra Drøbak Golfklubb, men det var først under tiden som spillerutvikler i Norges Golfforbund at Bjørnstad ble godt kjent med det unge talentet.

– Jeg hadde mye med ham å gjøre da han var rundt 13-14 år gammel. Allerede den gang så jeg at han slo ballen på en helt annen måte enn de andre. Det jeg la spesielt merke til, var slagrepertoaret hans. Han hadde full kontroll på de lave punch-slagene, et slag man bare kunne som tourspiller. Det er et type slag som er mangelvare blant norske juniorer, men han hadde det allerede i bagen som 14-åring.

Fokus på score, ikke sving

Bjørnstad sier det er liten tvil om at Hovland har hatt godt av å komme seg over til USA for å utvikle både ferdighetene og mentaliteten videre. Han råder flere norske spillere til å gjøre det samme.

– Det er veldig stor forskjell på banene i Europa og banene i USA. Hvis man bommer green på en europeisk bane, har man ofte en enkel rullechip  tilbake. I USA er det mye mer krevende greenområder, du må ofte over noen kuler og må bruke sand-wedgen og lob-wedgen i mye større grad. Du må mestre mange flere typer slag. Det er supert at Viktor og mange andre nordmenn kommer seg over til USA for å lære seg amerikanske baner og får den amerikanske mentaliteten inn i blodet. 

– Jeg håper at Viktor fortsetter å satse i USA når han er ferdig på college. Det er det som er stedet å være når du er golfspiller.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Henrik Bjørnstad konkurrerte i USA fra 2006 til 2010. Han mener det er stedet å være også for Viktor Hovland. Her med sin tidligere caddie «Dick» Fulcher, som nå bærer bagen til selveste Justin Rose. (Foto: Getty Images)

– Hva legger du i «den amerikanske mentaliteten»?

– De har en helt særegen vinnerkultur, og jeg synes det er stor forskjell når man står på en range på europatouren sammenlignet med i USA. I Europa er det mange tilsynelatende perfekte svinger, mens amerikanerne har i mye større grad hjemmesnekrede svinger. De har en «få ballen i hullet-tilnærming» til golf, og er mye mer fokusert på å score enn å jobbe med golfsvingen. Det er en mentalitet jeg liker veldig godt. Jeg har fått inntrykk av at Viktor ikke er den mest tekniske fyren og at den amerikanske mentaliteten passer ham godt.

Den klassiske bjørnefella i golf er at man forsøker å legge om svingen, bytte trener og endre alt når man skal ta spillet til neste nivå.

Henrik Bjørnstad

– Hvilke råd vil du gi Viktor i tiden fremover mens han forsøker å løfte spillet til nye høyder?

– Jeg tror han bare bør fortsette i samme spor som han gjør nå. Det er et kjedelig uttrykk, men han må «skynde seg langsomt». Den klassiske bjørnefella i golf er at man forsøker å legge om svingen, bytte trener og endre alt når man skal ta spillet til neste nivå. Det er ikke bare en norsk greie, men en feil utrolig mange golfere har begått. Viktor har allerede vist at det han gjør nå, er mer enn godt nok til å spille golf på et veldig høyt nivå. Han må bare fortsette å bygge videre på det som funker bra for ham.

Ikke bra med for mye «hype»

Bjørnstad ber også norske golfentusiaster om ikke å legge alt for mye press på 20-åringen. Han understreker at det er nok av eksempler på norske unge talenter som ikke har lyktes når de har skullet ta steget inn i de profesjonelles rekker. Bjørnstad sier nordmenn er i «verdenstoppen» når det kommer til å legge høye forventninger på unge spillere.

– Og det er kanskje ikke så rart. Vi er uthungret etter gode resultater på herresiden, og da blir forhåpningene fort veldig høye. Unge norske spillere som gjør det bra internasjonalt, får fort mange øyne rettet mot seg. Nå må vi lære av tidligere feil og la gutten få holde på med det han driver med i det tempoet som passer ham best selv. Det virker som om han har full kontroll.

– Hva kan han forvente seg når han debuterer på PGA-touren neste vår?

– Han kommer til å lære fantastisk mye av den turneringen. Det er ikke til å legge skjul på at nivået der er veldig høyt, betraktelig høyere enn på europatouren, men det bør han ikke la seg skremme av. Det er fort gjort å gjøre ting større enn de egentlig er, for til syvende og sist er det tross alt bare en golfturnering. Uken blir en unik mulighet for ham til å lære hva som kreves for å nå det nivået og å se hvordan gutta trener og forbereder seg. 

– Jeg håper han klarer å komme sammen med noen virkelig gode spillere på treningsrundene og suge til seg det han kan av lærdom fra dem. Det presset han måtte føle den uka, vil nok komme mest fra ham selv. Turneringen blir en ren vinn-vinn-situasjon for ham, og det er utrolig kult både for ham selv og for norsk golfsport at han får muligheten!

– – –

I videoen under kan du se Henrik Bjørnstad utfordre Viktor Hovland og Henrik Skogseth i en runde med kun fire køller i bagen før en Titleist Tour-turnering i 2014.