Selv om Jon Rahm falt ned til andreplass på verdensrankingen etter forrige ukes 7.-plass i Scottish Open, er det liten tvil om hvem som de facto er verdens beste golfspiller akkurat nå. Rahm har vært i forrykende form de siste månedene og er bookmakernes klare favoritt til å ta sin andre majortriumf  på tre uker og vinne The Open Championship.

Det har spanjolen klart med en av de mest unike svingene på touren: med sine 188 centimeter på strømpelesten og bein bygd som tømmerstokker er han blant PGA-tourens lengstslående, til tross for at baksvingen hans bare er litt lengre enn en halvsving.

Tirsdag fortalte han hvorfor svingen ser ut som den gjør:

– Jeg ble født med klumpfot på høyrebeinet. Det betyr at høyrebeinet opp til ankelen var rett, men foten var vridd 90 grader innover og opp-ned da jeg ble født. Da jeg ble født, brakk de og flyttet opp på så å si alle beina i ankelen, og beinet ble gipset fra kneet og ned 20 minutter etter at jeg ble født. Hver eneste uke etter at jeg ble født, måtte jeg tilbake til sykehuset for å gipses på nytt, forklarte Rahm til pressekorpset på Royal St George’s Golf Club.

– Fra kneet og ned har ikke beinet vokst i samme takt som venstrebeinet. Det betyr at jeg har veldig begrenset ankelmobilitet i høyrebeinet mitt, og den er en halvannen centimeter kortere enn venstrebeinet. Det betyr at jeg ikke kan ta en full sving, for høyrebeinet har ikke mobiliteten som kreves. Jeg lærte fra ung alder at jeg kom til å skape mer kraft og være mer stabil med en kortere sving.

Den korte baksvingen er ikke det eneste karakteristiske ved Rahms sving. Han «knekker» også håndleddet nedover, slik at køllebladet har en kraftig lukket posisjon på toppen av baksvingen. Det krever at han roterer kroppen kraftig i nedsvingen for å få køllebladet «square». Også det er et resultat av hans fysiske begrensninger – og styrker.

– Jeg har lært fra fysiske tester med Titleist Performance Institute at håndleddet mitt ikke har mye mobilitet utover, men at jeg er hypermobil når jeg bøyer dem innover. Det er derfor jeg naturlig bøyer håndleddet for å skape kraft i hver eneste sport jeg driver med, og det er derfor jeg bøyer håndleddet på den måten i svingen.

Dustin Johnson og Viktor Hovland har en lignende posisjon på toppen, noe som har ført til at mange golfspillere rundt omkring i verden har forsøkt å kopiere dem. Rahm advarer imidlertid mot å forsøke å gjøre svingen til en blåkopi av andre spillere. 

– La kroppen din bestemme hvordan du svinger. Så enkelt er det, konstaterer Rahm.

NB! Er du på jakt etter inspirasjon til å løfte ditt spill til det neste nivået? Se alle instruksjonsvideoene fra Norsk Golfs instruksjonsserie Golfskolen her!