- En utrolig opplevelse

Lørdag arrangerte Norges Golfforbund åpen dag for funksjonshemmede golfere på Fornebu.

Publisert

Nærmere 50 personer var til stede under det åpne arrangementet på Fornebu Indoor Golf Centre i regi av NGF, og entusiasmen var stor blant de påmeldte. Dagen begynte med en samling på driving rangen sammen med pro Eivind Jordell som instruerte både store og små. Budskapet hans var enkelt: – alle kan spille golf!

– Det er en blind mann i England som har gjort hole-in-one 11 ganger. Tror du noen forteller ham at han ikke kan spille golf?, spør han deltagerne.

Golfforbundet har i over ti år jobbet aktivt med å tilrettelegge for folk med funksjonshemming, og interessen er stadig økende. I 2004 ble ansvaret formalisert gjennom en avtale mellom Norges Golfforbund og olympiske og paralympiske komité. Som helsebringende aktivitet er golf med sitt moderate aktivitetsnivå en passende idrett i forhold til myndighetenes folkehelseanbefalinger.

– Det fine med golf er at alle kan konkurrere mot hverandre på like premisser, sier Gøril Hansen, inkluderingskonsulent i NGF.

OL neste

Hansen har hatt en sentral rolle i NGFs «Grønn Glede»-satsing som hadde sitt pilotår i 2005. Her tilrettelegges det for personer som av ulike årsaker har særskilte behov, blant annet fysiske funksjonshemmede, kreftrammede, hjerte-og lungesyke, psykisk syke, personer med rusproblemer, diabetes og uføretrygdede. Per i dag er 28 golfklubber engasjert i «Grønn Glede»-prosjektet. Svein Einarsbøl i Asker Golfklubb har vært en av de store ildsjelene.

– Jeg startet prosjektet «Golf som aktivitetsmedisin  for ti år siden, med faste treninger og golfreiser for spillere med særskilte behov. Nå er vi en del av «Grønn Glede»-satsingen til NGF, og arrangerer faste treninger et par dager i uken.

Med i treningsgruppen er blant annet 19 år gamle Magne Wulff. Sammen med Marthe Grina fra Hauger GK blir de til sommeren historiens første norske golfspillere med i Special Olympics World Summer Games. 7 500 utøvere fra 185 land skal konkurrere i 22 idretter fra 25. juni til 4. juli. NGF ønsker å bruke deltakelsen i arrangementet til å få mer oppmerksomhet rundt golf for spillere med utviklingshemning, samt utvide sin egen kompetanse på området. Magne gleder seg stort.

– Det kommer til å bli utrolig moro, jeg har allerede lagt meg i hardtrening, sier han ivrig.

På spørsmål om hva han liker best med golf svarer han kontant:

– ALT!

Oppfordrer til klassifisering

I Norge i dag er det omlag 200 golfere med funksjonshemminger. Av disse er 27 «klassifiserte» funksjonshemmede. Gøril Hansen oppfordrer flere funksjonshemmede golfere til å klassifisere seg.

– Som klassifisert kan man bli utstyrt med personlige modifikasjoner og mulighet til å spille konkurranse mot andre klassifiserte funksjonshemmede. Man kan få golfbil, caddy eller elektronisk tralle til disposisjon dersom det er ønskelig. Forholdene legges mer til rette for hver enkelt spiller, og man får utdelt en egen offisiell regelbok fra R&A som gjelder kun for funksjonshemmede.  

– Om du er under 26 år gammel med varig nedsatt funksjonsevne og behov for aktivitetshjelpemidler kan du søke om utlån av utstyr, blant annet golfrullestolen ParaGolfer via hjelpemiddelsentralen i eget fylke. 

På Fornebu fikk flere av deltagerne anledning til å prøve ParaGolfer. Blant dem var 24 år gamle Thomas Jacobsen fra Fredrikstad. I 2008 ble han lam fra livet og ned da han ødela ryggen under en bandykamp, og har siden sittet i rullestol. Fra før av var han en ivrig golfer med 13 i handicap, og for første gang siden ulykken fikk han endelig muligheten til å spille golf igjen.

– Dette var rett og slett en utrolig opplevelse. Etter ulykken tenkte jeg at jeg aldri kom til å spille igjen, så dette føles helt sinnsykt.

Thomas har holdt seg aktiv siden ulykken, og er en ivrig kjelkehockeyspiller vinterstid. Om sommeren har savnet noe å drive med, men ser nå muligheten til å ta opp golfkarrieren igjen. Han oppfordrer alle som har blitt utsatt for samme skjebne som ham til å komme seg ut og holde seg aktive.

– Det er utrolig frigjørende å drive med sport. Etter en slik ulykke er det fort gjort å låse seg inne og synes synd på seg selv, så jeg oppfordrer alle til å forsøke å holde seg aktive. Muligheten til å konkurrere og dele erfaringer med andre som har vært i samme situasjon som meg har vært som medisin for sjelen.

Powered by Labrador CMS