– Jeg tror hverdagen ble preget av for mye rutiner. Jeg glemte hvorfor jeg holdt på med det jeg gjorde, og glemte å leve i nuet. Når jeg da ikke fikk de resultatene jeg hadde trodd jeg skulle få, så gikk jeg dag for dag og snakket med meg selv. Når man først begynner å bli negativ, er det vanskelig å komme ut av den negative sirkelen, sier Marita Engzelius til Norsk Golf.

 

Tirsdag skal Engzelius spille kvalifisering til årets første LPGA-turnering, ISPS Handa Women’s Australian Open. Hennes reise til der hun er i dag har gått raskt. Veldig raskt. Selv om hun «bare» har spilt golf i 11 år, noe som er relativt kort tid sammenlignet med de fleste andre toppspillere på hennes alder, har hun allerede opplevd å møte veggen to ganger i løpet av karrieren. Den ene før studietiden i Tulsa, og den andre under tiden som collegespiller. 

 

Norsk Golf møtte Marita i forbindelse med Golfskolen-innspillingen på Meloneras Golf i Gran Canaria, der hun er en av årets profiler sammen med Knut Børsheim og Henrik Bjørnstad. Hun reflekterer over hva som har hjulpet henne forbi periodene der motivasjonen uteble. 

 

– Jeg evaluerer hele tiden det jeg driver med, og er jeg i en tung periode er det ekstra vanskelig å sette fingeren på det. Jeg har heldigvis alltid hatt mennesker rundt meg som har hjulpet meg ut av slike situasjoner. De har hjulpet meg å se ting i et nytt lys. Storebror er en person som vet når spørsmålene skal stilles, og når han heller skal være stille. Han vet hvilke knapper han skal trykke på. De tekniske tingene føles store i golf, men ser man på det i det store og det hele er det plutselig ikke så stort.

 

– Men utenom disse periodene så har jeg alltid trodd det er dette jeg skal gjøre. Det har alltid vært et viktig element for meg at golf skal være noe jeg har lyst til å gjøre, ikke noe jeg skal gjøre fordi dere andre utenfra forventer det av meg.

 

Marita tror enhver golfer alltid er i faresonen for å miste motivasjonen. Hun ser ikke bort fra at det vil komme lignende situasjoner i fremtiden. Men nå har hun lært av tidligere erfaringer. 

 

– Jeg tror det alltid er en risiko så lenge man holder på. For meg har det vært viktig å fortsette å være positiv, og hvis jeg har merket at jeg ikke klarer det, må jeg snakke med noen for å komme i riktig mental balanse. Det er noen ganger man ikke ser løsninger selv, og det er da det blir farlig.

 

Les hele intervjuet med Marita Engzelius i årets første utgave av Norsk Golf, som dukker opp i postkassene i løpet av uken. Der prater hun mer om periodene med motgang, forventningene til livet på touren, og det å følge i Tuttas fotspor.