Det kommer frem i en rapport publisert av World Anti Doping Agency (WADA) denne uken. Det skriver golf.com

Rapporten viser at seks spillere fra Frankrike, Italia, Sør-Korea og Sør-Afrika ble sanksjonert for uspesifiserte brudd på antidopingreglene i 2014. Italia var den største synderen med tre utøvere som testet positivt for ulovlige substanser.

Til sammen analyserte WADA 507 dopingprøver fra golfspillere i 2014. Til sammenligning undersøkte de 22 471 dopingprøver i sykkel, 31 241 i fotball og 25 830 prøver i friidrett – idretter med større beviselig prestasjonsfremmende effekt.

(Kommentar: Er doping i golf et større problem enn vi liker å tro?)

Ben Nichols, talsmann i WADA, sier til golf.com at tallene gjenspeiler et skifte i organisasjonens strategi. Rapporten viser at i tillegg til sanksjoner som stammer fra urin- og blodprøver, er det et betydelig antall regelbrudd som er avdekket gjennom annen etterretning – som for eksempel vitneuttalelser og informasjon gjennom avhør.

PGA Tour er i likhet med de andre store amerikanske sports ligaene, MLB (baseball), NFL (amerikansk fotball), NHL (hockey) og NBA (basketball) ikke underlagt WADAs bestemmelser. Her er det spillerforeningene som forhandler frem dopingbestemmelsene med de respektive ligaene. Det betyr i praksis at det sannsynligvis er langt færre overtramp som ser offentlighetens lys, enn hva som blir rapportert.

WADA-rapporten har ikke fanget opp eventuelle overtramp av spillere på PGA Tour.

Etter at alle de store golftourene innførte en antidopingsavtale i regi av World Golf Foundation i 2008, er Bhavik Patel og Doug Barron de eneste PGA Tour-spillerne som har blitt utestengt som følge av positive tester for prestasjonsfremmende midler. Vijay Singh ble også tatt for ulovlig bruk av «deer antler spray» i 2013, men ble frikjent noen måneder senere, da det ble konkludert med at substanset ikke hadde noen prestasjonsfremmende effekt.

Antidopingarbeidet på PGA Tour må trappes opp i de kommende månedene. Golf.com skriver at touren må underlegge seg et tøffere og mer konsekvent antidopingarbeid fra og med 6. mai, 13 uker før golfturneringen i Rio de Janeiro starter.

Da golf.com i 2014 utførte en anonym undersøkelse blant 50 PGA Tour-spillere, svarte hele 19 av dem (38 prosent) at de var fristet til å prøve prestasjonsfremmende midler, dersom de ble gjort lovlige.