Golf-Sverige hedret legenden med stillhet

Søndag klokken 12 stoppet aktiviteten opp på svenske golfbaner. Med ett minutts stillhet ble en unik og elsket stemme i Golf-Sverige hedret med ett minutts stillhet.

Publisert

Onsdag morgen sovnet Göran Zachrisson inn, 83 år gammel. Søndag fikk han sin store hyllest på svenske golfbaner. For «Zacke» var ingen hvem som helst i det svenske golfmiljøet.

Som redaktør, kåsør og kommentator var Zachrisson en helt særegen stemme i det svenske mediebildet. I over 60 år fylte han spalter og sendinger med sin kunnskap og kjærlighet til golf.

Også her i Norge var det mange av oss som ble glade i sporten gjennom den tidligere Viasat-kommentatorens finurlige formuleringer, ikoniske sitater og finstemte timing.

En mester med stillhet

For å hedre Göran Zachrissons minne var det Svensk Golf som før helgen lanserte idéen om et stille minutt på svenske baner søndag kl 12.00.

– Egentlig litt ironisk, siden Göran hatet sakte spill. Men samtidig veldig treffende med tanke på hvor effektfullt og elegant han selv benyttet stillheten for å kommentere og fortelle, fastslår Svensk Golfs sjefredaktør Oskar Åsgård.

Initiativet og idéen kom fra hans forgjenger, Tobias Bergman. Sammen var de enige om at markeringen ville bli en fin og stemningsfull hyllest av golflegenden.

– I årene som vi har jobbet med Göran, har vi mottatt veldig mange e-poster og brev om hans kåserier. Vi vet at han var elsket og verdsatt av mange, og på denne måten kunne alle som har latt seg bevege av hans fortellinger ta et fint farvel, forklarer Åsgård.

Sitatmaskinen Zacke

Over hele Golf-Sverige har beskjeden om Göran Zachrissons bortgang blitt mottatt med sorg. Samtidig vil ordene hans leve videre. For Zachrisson har servert på noen av golfens mest klassiske sitater på tv. Noen av dem like skrudde og merkelige som sporten han var så glad i.

I et intervju med Sportbibeln.se så sent som i fjor kommenterte han selv noen av de merkeligste.

«Det enda jag kan säga om den här putten är hur mycket klockan är.»

– Det var på Augusta National, under US Masters. José Maria Olazábal skulle egentligen aldrig vinna, för han hade inte det spelet, men han var fantastisk på att putta. Och när han puttar nedför, slår han den lite för hårt, då rullar den ner i vattnet. Det är så känsligt, greenerna är så snabba. Då sa jag nog det. Jag vet att jag har sagt det, det stämmer.

«Han missade en putt som inte var längre än en stor fisk.»

– Jag minns inte vem det var. Men en fisk är tre decimeter, ungefär. Om man bara är lugn, då tänker man inte på det, att man säger det . Då är det lätt, man pratar helt enkelt så.

«Han är byggd som en järnetta och går att skicka portofritt över hela världen.»

– Ha-ha! Det är faktiskt ganska roligt. Det var australiensaren Robert Allenby. Han är ju smal. Det är han alltså. Jag vet inte hur jag komme på det här. Det går inte att lista ut roligheter. Det enda sättet att göra det på, är att du är cool. Man får inte vara stressad.

Aktiv til det siste

Inntil det siste var Göran Zachrisson ivrig på skrive nye artikler for Svensk Golf.

I minneordet som Oskar Åsgård har publisert på svenskgolf.no forteller han at 83-åringen for bare tre måneder siden ringte ham for å rydde plass til en artikkel om Old Tom Morris, som ville blitt 200 år i juni.

– Jeg synes det var et utmerket idé og så fram til å lese og publisere den, forteller sjefredaktøren.

Men artikkelen kom aldri. De siste månedene ble Zachrisson brutt ned av sykdom, uten at det rokker ved Oskar Åsgårds valgte bilde.

– Når jeg tenker på Göran framover, vil jeg se ham sitte i en rundhalset lammeullgenser foran skrivemaskinen og file på den teksten. Jeg ser fortsatt fram til å lese den.

Powered by Labrador CMS