På den meterlange listen over frustrerende situasjoner man kan støte på i løpet av en golfrunde, er nok «mud ball» nær toppen.

Bare spør Bubba Watson:

(Artikkelen fortsetter under videoen)

 

Men finnes det egentlig noen måte å forutse ballbanen, dersom deler av ballen har fått en gjørmebit på seg? Det har Ping forsøkt å finne ut av. 

Visepresident i Pings ingeniøravdeling, Paul Wood, skriver i et innlegg på utstyrsbloggen Golfwrx.com om hvordan det (til en viss grad) går an å forutse hvordan ballen kommer til å fly.

Pings hypotese var at gjørme på høyre side av ballen alltid vil resultere i venstreskru, og vice versa – på samme måte som en golfball uten dimples på venstre side alltid vil skru høyre.

For å teste hypotesen festet de et firerjern til en svingrobot, og en svinghastighet på 152 kilometer i timen.

Ping eksperimenterte med gjørme på ulike sider av ballen. På grunn av svingrobotens evne til å kopiere svingen fra gang til gang med 100 prosent nøyaktighet – i motsetning til alle oss andre golfere – behøvde Ping bare tre slag med hvert scenario for å få representative resultater.

Her er resultatene fra testingen:

Gjørme på høyre side av ballen: Ballen endte i snitt cirka 25 meter venstre for målet

Gjørme på venstre side av ballen: Ballen endte i snitt cirka 25 meter høyre for målet

Resultatene fra en ball som var helt dekket av gjørme, var nesten like resultatene for rene golfballer. Da avvek ballen i snitt maks fire meter fra målet.

Ping testet også hvordan gjørmen påvirket lengdene på slagene. Mens den rene golfballen i snitt landet på cirka 205 meter, fløy golfballen som var helt dekket av gjørme stusselige 130 meter i snitt.

Carry:

Ren ball: +/- 205 meter 

Gjørme over hele ballen: +/- 130 meter

Gjørme på baksiden (ved slagflaten til golfkøllen) : +/- 140 meter

Gjørme på fremsiden: +/- 187 meter

Gjørme på undersiden: +/- 146 meter

Gjørme på toppen: +/- 186 meter

Gjørme på venstresiden: +/- 182 meter

Gjørme på høyresiden: +/- 175 meter

Konklusjonen til Ping var dermed enkel:

– Dersom du ligger i fairway med gjøre på høyre side av ballen, sikt til høyre for målet, og vær trygg på at ballen kommer til å skru venstre (…). Ta en ekstra kølle dersom det er mye gjørme på ballen, kanskje også to ekstra køller.