Denne våren har Viktor Hovland befestet seg blant den ypperste eliten av verdens beste amatører. Med seks topp-fem-plasseringer på sine syv siste turneringer, inkludert karrierens første seier i Valspar Collegiate forrige måned, har Hovland klatret til 7.-plass på den offisielle verdensrankingen for amatører, best av alle de europeiske spillerne.

Denne uken er han og Oklahoma State University i aksjon i Big 12 Championship, årets største turnering så langt. Den samler de aller beste spillerne og lagene i den prestisjetunge «Big 12»-ligaen, og spilles på Southern Hills Country Club i Tulsa – en bane som har arrangert U.S. Open og PGA Championship syv ganger tidligere – senest i 2007 da Tiger Woods vant.

Etter halvspilt turnering leder Viktor Hovland turneringen med ett slag over Doug Ghim fra University of Texas, verdens tredje beste amatørspiller.

(Leaderboard)

Hovland lå på 13.-plass etter en treg åpningsrunde på tre over par, men tråkket for alvor på gassen på andrerunden på ettermiddagen. Med fem birdies, én eagle etter å ha senket innspillet fra fairway, samt tre bogeys, kom han seg inn på fire under par på runden (66) og -1 sammenlagt. Dermed er han feltets eneste spiller under par på den krevende parkbanen.

(Se klipp fra Hovlands eagle under! Artikkelen fortsetter under videoen)

 

 

Skulle Hovland holde løpet ut og gå helt til topps, vil han bli den andre norske vinneren i storturneringen på seks år. Joakim Mikkelsen vant turneringen da han spilte for Baylor i 2012. Uken etter seieren ble han hyllet foran et fullsatt fotballstadion med 40 000 tilskuere og direktesending på ESPN – det sier sitt om hvor høyt Big 12 Championship henger på college.

(Lekent nærspill fra Hovland. Artikkelen fortsetter under videoen)

 

 

Hovland er ikke den eneste nordmannen som biter godt fra seg i Tulsa. Hans lagkamerat Kristoffer Ventura (Oslo GK) har også levert varene så langt med stabile runder på 71 og 72 slag. Det holder til en delt 8.-plass, fire slag bak Hovland. Oklahoma State ligger på tredjeplass i lagkonkurransen, fem slag bak lederne Iowa State.

Oklahoma State-spillerne tar fatt på tredjerunden klokken 14.22 norsk tid tirsdag. Du kan følge utviklingen her.

Det begynner å dra seg til i collegesesongen med en rekke store turneringer de kommende ukene. Big 12 Championship er den siste «vanlige» turneringen i årets sesong for Hovland og co. I midten av mai er det duket for NCAA Regionals-kvalifiseringene over hele USA, der de 24 beste lagene i USA avanserer til NCAA-finalen i Oklahoma fra 25. til 30. mai.

Les også: Slik fungerer collegesystemet fra a til å