Hva har Jon Rahm, Tony Finau og Adam Scott til felles? Jo, de ligger alle et slag bak Viktor Hovland etter to runder av en av golfverdenens mest prestisjetunge turneringer. 

Oslo-gutten hadde allerede gjort sju birdies (og en bogey) da spillet ble stoppet på grunn av et skummelt værvarsel lørdag kveld. Da hadde Hovland ett hull igjen å spille, hull nummer 18 på  South Course – et par 5.

På det tidspunktet lå Hovland likt med kobbelet av verdensstjerner. Da han var ferdig, tronet han alene på topp. En utsøkt pitch resulterte i birdie på det 18. hullet, 65 slag på en av tourens mest krevende baner, minus ni totalt. 

Selv om Hovland har levert lavere scorer tidligere, er dette statistikk sett hans beste runde på PGA-touren noensinne. Runden var vanvittige 9,65 slag bedre enn gjennomsnittet i feltet!

Til sammen var alle spillerne på South Course totalt 210 over par fredag (!). Det er den høyeste scoren i andrerunden siden 1983.

Golftrener Travis Fulton oppsummerte Hovlands elleville prestasjon slik på Twitter:

«I natt kommer jeg til å legge meg uten å være i nærheten av å begripe hvordan Viktor Hovland  klarte å gå 65 slag på South Course i dag».

 

Vikingblod

Hovland sa i intervjuet etter runden at han ikke har noe problem med møkkaværet som har vært så langt på Torrey Pines. Heller tvert imot.

Han er bosatt i Stillwater i Oklahoma og er vant til å trene i alle mulige forhold.

– Det har hjulpet meg denne uken. Det ble virkelig kaldt med regnet og haglet. Det hjelper åpenbart å være norsk også. Jeg spilte virkelig solid og senket noen putter, oppsummerte Hovland runden.

Å spille så bra på en så vanskelig bane, gir meg den ultimate tro på at jeg spilte virkelig bra i dag.

Viktor Hovland

Hovland sier det er umulig å «fake» en god score på en bane som South Course. Har man levert en god score, vet man at man har spilt bra.

Virkelig bra.

– Å spille så bra på en så vanskelig bane, gir meg den ultimate tro på at jeg spilte virkelig bra i dag. Det går ikke an å fake det her. Men det kommer en ny dag i morgen, og vi har to runder igjen, så jeg kommer definitivt ikke til å gi meg.

Fredagens andrerunde var en demonstrasjon i Hovlands nivå når alle delene av spillet hans klaffer samtidig.

Ifølge pgatour.coms statistikk har han vært den åttende beste i feltet på utslagene, den beste i hele feltet på innspillene (som har vært hans svakhet så langt denne sesongen) og den sjette beste i feltet med putteren. Han er også den beste i feltet i kategorien «tee-til-green».

I tillegg har han vært den mest presise spilleren i feltet fra tee (79 prosent fairwaytreff, mens feltet treffer 50,4%), han har truffet nest flest greener (30/36) og slått tiende lengst av alle (280 meter i snitt).

Prestisjeturnering

Turneringen på Torrey Pines regnes som den første store turneringen i kalenderåret. Her stiller alle de største stjernene, Tiger Woods har vunnet denne turneringen åtte (!) ganger. Det sier det meste om hva denne turneringen betyr for de aller beste.

Det var også her Henrik Bjørnstad leverte det som lenge var regnet som den beste prestasjonen noensinne av en mannlig golfspiller, da han ble nummer 10 i 2006. 

Den prestasjonen har Hovland overgått senere. Mange ganger.

(Artikkelen fortsetter under)

Tiger Woods har vunnet turneringen på Torrey Pines utrolige 8 ganger. Nå er han ryggoperert og stiller ikke til start. (Foto: Getty Images)

Etter en litt skuffende sesongstart på Hawaii har Hovland tatt seg en turneringspause, og den ser ut til å ha gjort ham godt.

Nå er sitter han i førersetet. Bak ham jager et kobbel av sultne golfstjerner. Men Viktor Hovland har bevist at han har det som skal til for å vinne turneringer, og nå kan han gjøre det igjen. Det er bare å benke seg før to spennende avslutningsrunder på en av verdens mest kjente golfbaner!

Hovland går ut i lederball med Jon Rahm og Adam Scott klokken 18.50 norsk tid lørdag. Turneringen sendes på GOLFTV og Eurosport Norge.

NB! Kristoffer Ventura fikk det lang tøffere i California og misset cuten med fire slags margin (+3). Han har nå misset cuten i seks av sine syv siste turneringer.

Leaderboard