Etter tre dager med enkle spilleforhold viste Royal Portrush endelig sitt sanne ansikt i sisterunden av The Open Championship søndag, dagen etter at Shane Lowry satte ny banerekord på 63 slag, i det han beskrev som hans «mest minneverdige dag på golfbanen noensinne».

(Les også: Lowry ga publikum showet de ønsket seg)

32-åringen startet sisterunden med en solid ledelse på fire slag over Tommy Fleetwood og seks slag ned til neste utfordrer, og mange av spillerne bakover i feltet ønsket seg derfor et realt møkkavær i håp om å gjøre det lettere å tette igjen forspranget.

De fikk akkurat det de ba om. Problemet var bare at Shane Lowry ikke er så ukjent med å spille i våte og vindfulle forhold.

Mens himmelen åpnet seg og paraplyer ble vrengt av vindkastene, falt spillerne bak ham fra – én etter én.

Samtidig viste Lowry nerver av stål gjentatte ganger. Etter å ha startet dagen med å måtte kjempe hardt for bogey på åpningshullet fant Lowry roen med tre birdies på de neste seks.

De ti siste gruppene var totalt 98 over par (!) søndag, mens Lowrys avsluttende runde på én over par, bestående av fire birdies, fem bogeys og resten par, sikret ham en overlegen seier på seks slags margin over Tommy Fleetwood.

Det elleville publikummet tyvstartet seiersfesten tidlig på back-nine da det begynte å bli klart at Lowrys triumf var uunngåelig.

Da innspillet hans på det 18. hullet landet i greenkanten, kunne han selv tillate seg å brette frem Nord-Irlands bredeste glis, klemme caddien sin og suge til seg hyllesten fra tribunen.

(Artikkelen fortsetter under)

Shane Lowry på vei opp den 18. fairwayen, vel vitende om at han bare var noen minutter unna kunne titulere seg «Champion golfer of the year». (Foto: Getty Images)

– Det har vært fantastisk å spille The Open her i Nord-Irland. Jeg elsker dette stedet, sa Lowry etter å ha mottatt trofeet «The Claret Jug». 

Deretter ble han grepet av øyeblikket og måtte stoppe opp og ta en liten pause for å holde tilbake tårene, før han kunne fortsette:

– Moren og faren min ofret så mye for meg da jeg var yngre, og jeg er så glad for å kunne gi dem dette trofeet i kveld, sa Lowry, som også dedikerte trofeet sitt til alle tilskuerne som løftet ham frem gjennom de fire dagene.

– Denne er for dere! 

Seieren var også revansj for sist gang Lowry hadde en mulighet til å vinne en major. Under U.S. Open på Oakmont i 2016 ledet han med fire slag før siste runde, men sprakk med 76 slag på søndagen da Dustin Johnson stakk av gårde med seieren.

Etter lørdagens 63-runde insisterte Lowry på at det var en opplevelse han har lært mye av.

Det er det ingen tvil om nå.

– Jeg visste at jeg måtte kjempe til siste slutt i dag. Det var den viktigste lærepengen min fra Oakmont, sier Lowry.

 

 

Seieren kommer ti år etter at han fikk sitt store gjennombrudd, da han vant europatour-turneringen Irish Open som 22 år gammel amatør.

Han er nå den femte iren/nord-iren som vinner en majorturnering siden 2007, etter Padraig Harrington, Darren Clarke, Graeme McDowell og Rory McIlroy.

Ryder Cup-kaptein Harrington og «GMac» var blant de første til å gratulere Lowry da han gikk av greenen på søndag:

– Det er helt utrolig å sitte her med trofeet med navnet mitt på. Det har vært en surrealistisk opplevelse. Jeg vet at det var mange i publikum som ønsket at jeg skulle vinne i dag.

Dette var Lowrys femte tourseier i karrieren. Med en WGC-turnering også på samvittigheten er det litt av en CV han nå er i ferd med å opparbeide seg.

Da en av journalistene spurte om The Open-seieren kan være et springbrett til enda større prestasjoner, måtte en lattermild Lowry imidlertid stoppe ham.

– Vær så snill, la meg nyte denne seieren først!

Det er det mange andre på øya som også kommer til å gjøre i kveld.

 

– – –

Topp-10 

1. Shane Lowry (-15)

2. Tommy Fleetwood (-9)

3. Tony Finau (-7)

T4. Lee Westwood (-6)

T4. Brooks Koepka (-6)

T6. Robert MacIntyre (-5)

T6. Tyrrell Hatton (-5)

T6. Danny Willett (-5)

T6. Rickie Fowler (-5)

10. Patrick Reed (-4)

Resultater The Open Championship