Onsdag forrige uke tok 20 år gamle Celine Borge (Vestfold GK) fatt på finalen av Q-Series, den åtte runder lange kvalifiseringen til neste års LPGA-tour, der de 45 beste ved slutten av turneringen får LPGA Tour som arbeidsplass i 2019.

Etter en blytung start på turneringen på Pinehurst sin nummer 6-bane slo Borge kraftig tilbake de to neste rundene og tente håpet om avansement. Etter fire runder hadde hun 51.-plass som utgangspunkt, kun to slag opp til topp-45, og hun hadde dermed en stigende formkurve før turneringen skulle fortsette på Pinehurst nummer 7 to dager senere.

Onsdag denne uken braket det løs igjen, men der ble det dessverre tidlig klart at hun ikke kom til å ha noe håp om avansement. Med runder på 78, 72 og 71 slag startet hun den åttende og siste runden på delt 64.-plass. Hun avsluttet uken med en tung 78-runde, bestående av syv bogeys, en dobbelbogey og tre birdies. Dermed delte hun 73.-plassen på +19, ni slag bak kvalifiseringsgrensen.

Selv om Q-Series ikke gikk veien for Borge, sikret hun seg Symetra Tour-kortet for 2019, nivået under LPGA Tour. Det var også målsetningen hennes da hun meldte seg på kvalifiseringen.

– Det var en tøff avslutningsdag, men det er dager som i dag hvor man lærer mest om spillet sitt. Q-Series har vært en veldig lærerik erfaring for Celine. Hun nådde målet sitt, og gjorde en veldig bra jobb. Hun fortsetter å forbedre spillet sitt fra år til år, steg for steg, sier hennes trener Geoff Dixon til Norsk Golf.

Borge er også sikret spill på Ladies European Tour neste år i kraft av sin 59.-plass på pengelisten i det som har vært en solid debutsesong som proff.

Leaderboard

Nytt format 

Det ble gjort store endringer i årets kvalifiseringssystem i USA, men LPGA har gått en litt annen vei enn det PGA Tour gjorde for noen år siden, da de gjorde sin kvalifisering om til en Web.com Tour-kvalifisering og dermed fjernet muligheten til direkte avansement til PGA Tour.

På LPGA Tour har man fortsatt mulighet til direkte opprykk gjennom kvalifiseringen, men veien dit er blitt tøffere: Mens det tidligere var de 80 beste i steg 1 og 2 i LPGA Q-school som gikk til finalen, ble det i år kuttet ned til de 40 beste.

Frem til i år har det siste kvalifiseringssteget bestått av én turnering på seks runder, der de 25 beste spillerne sikrer LPGA-kortet. I år byttet finalen navn til «Q-Series», og den bestod av to 72-hulls turneringer. Her ble scorene etter 144 hull akkumulert, og det var de 45 beste spillerne som gikk LPGA-kortet for 2019 – og jo høyere opp på leaderboardet man kom, desto bedre kategori fikk man.

Q-Series-feltet bestod av de 40 beste fra steg 1 og 2 i Q-School, spillerne som endte 101 til 150 på LPGA Tours pengeliste, spillerne som endte 11 til 30 på Symetra Tour og spillerne som er ranket som topp-100 i verden – uten å være medlem av LPGA-touren. Nytt av året var at også de fem beste collegespillerne fikk mulighet til å delta.