Torsdag ble det opprettet et eget støttefond til de trofaste bagbærerne i golfens vugge. Bak GolfFundMe-prosjektet står Fraser Riddler, caddie master i St Andrews Links Trust, som administrerer de syv offentlige banene i byen, inkludert The Old Course.

Riddler har selv tusenvis av runder som caddie i St Andrews. I 2016 overtok han ansvaret for de over 200 caddiene som tjener til livets opphold ved å gi råd på golfsportens eldste spillefelt.

Men nå er det full stopp for alle. St Andrews ligger øde som følge av koronapandemien.

– Det er mange som har det tøft nå. Uheldigvis er caddiene blant de hardest rammede, skriver Fraser Riddler i sin bønn til potensielle givere.

Bare i april spilles det normalt 3.800 runder på de sju banene. I mai stiger tallene til 5.800. Ingen vet når spillet kan dras i gang igjen. Eller hvor mange utenlandske turister som faktisk kan komme når det først åpner. Flyene står på bakken. Reisebransjen er nede.

Pengene som nå samles inn vil i sin helhet deles ut til caddier som søker om finansiell støtte. Ingen av dem er fast ansatte i St Andrews Links Trust. De er alle frilansere som nå har mistet hele sin inntekt.

Caddiene har vært en del av bybildet i St Andrews omtrent like lenge som spillet har eksistert i The Auld Grey Town. De historiske referansene går tilbake til 1691. I over tre århundre har de hjulpet spillere på alle nivåer, fra alle verdenshjørner.

Og det er mange som nå ønsker å vise sin takknemlighet.

I løpet av et snaut døgn har 65 bidragsytere donert til sammen 6.265 pund til caddiene. Fraser Ridder har satt seg et mål om å samle inn 20.000 pund – drøyt 260.000 kroner.

Ønsker du å bidra?

Her er kan du donere ditt beløp til caddiene