Ingen samler publikum og tv-seere rundt golfsporten som Tiger Woods. Fredag fulgte store horder med mennesker superstjernen på Torrey Pines for å heie ham fram og opp over cutgrensen. 

Woods, som startet turneringen med en førsterunde på par, fikk ingenting gratis på andrerunden. På hans fjerde hull for dagen (banens hull 13), havnet den tidligere verdenseneren i store problemer og måtte gå av med en dobbel bogey. Da han rundet etter ni hull lå cutgrensen på -1, dermed måtte amerikaneren gå tre under på de siste ni.

– Det var tøft der ute i dag, jeg kjemper meg til alt jeg kan få, slik jeg bestandig gjør, sa Woods til NBC etter runden. En runde der alle Tiger-fans satt med hjertet i halsen til siste sekund.

Foto: Getty Images

Thriller-avslutning

Da Woods la ut på sine siste ni hull, var det som om tiden med ett var skrudd ti år tilbake. På godt gammelt Tiger-vis, startet han med en birdie på direkten. Og da han dyttet i en ny birdie på sitt 13. hull, var han bare ett slag fra den magiske cutgrensen. To hull senere var den i boks – nok en birdie, -1 totalt, alt så til til å være klappet og klart for spill i helgen, kun to hull gjenstod. Et relativt enkelt par 3-hull pluss et score-vennlig par 5 helt til slutt. 

Men akkurat da alle trodde de kunne puste lettet ut, så det ut til at nervene tok Tiger. En skulle tro et rett sjuerjern skulle være en smal sak for tidenes beste spiller, men Woods slo et fryktelig slag og endte kort, til venstre av greenen. Den påfølgende chipen sendte han over til motsatt side av greenen, og noen sekunder senere var bogeyen et faktum. Tiger tilbake på par, nå måtte han ha birdie på det aller siste hullet. 

Men Woods slo driven langt ut til høyre, og alt så dystert ut. Hvilken Tiger var det som skulle avslutte runden? 2007-versjonen eller 2017-versjonen? 
Tiger dirigerte den enorme tilskuermengden slik at han fikk klar bane til greenen snaut 200 meter unna, og klinte til. Ballen fløy hele veien opp, men ble liggende godt og vel 25 meter fra hullet. Alle visste han måtte ha i ballen på to slag, og det lå en eim av nerver og spenning over greenen da Tiger rullet ballen avgårde. 

Så var det altså 2007-versjonen som avsluttet denne fredagen. Langputten fra 25 meter ble lagt helt inntil hullkanten, birdien var et faktum, og Woods kunne juble for å ha klart cuten for første gang på 888(!) dager.

– Det betyr utrolig mye, sa Woods etter runden. Jeg har vært borte fra sporten i flere år, og det er utrolig viktig for meg å få spille i helgen og fortsette å bygge videre på det jeg gjør nå.

Jubel er det nok hos tv-selskapene og PGA-touren også. For interessen rundt turneringene når Woods er med eller ikke, er som natt og dag. Den forrige turneringen Woods spilte, hans egen «mini-turnering» på Bahamas, hadde like høye seertall som Tour Championship i september.

Så da er det bare å benke seg i helgen for alle Tiger-fans. Å kjempe om seieren blir nok vanskelig, Ryan Palmer leder på -11, med Jon Rahm halsende like bak på -10. Rahm vil ta over førsteplassen på verdensrankingen dersom han vinner i San Diego denne helgen.