Johnson er for øyeblikket nummer fem på verdensrankingen, og ligger med det an til å være en av fire amerikanere som er kvalifisert til turneringen der kun 60 spillere stiller til start. 

Ifølge Johnsons agent, David Winkle, er det nye, kompakte turneringsprogrammet grunnen til at amerikaneren velger å droppe mesterskapet.

– Man kan ikke være med på alt, når man ser på det nye sesongoppsettet, sier Winkle.

Dustin Johnson var heller ikke med i OL i Rio for fire år siden, den gangen var det frykt for Zika-viruset som var den oppgitte årsaken. Denne gangen handler det mer om det tette turneringsprogrammet.

Mennenes olympiske turnering starter bare elleve dager etter avslutningen av The Open i England, som igjen bare er to uker etter World Golf Championship-turneringen i Memphis, som igjen bare er to uker etter U.S. Open. 

I tillegg begynner FedEx Cup-sluttspillet bare elleve dager etter avslutningen av OL-turneringen.

Winkle sier at Johnson ville vært beæret over å kunne kalle seg en olympier, men at han ønsker å vinne FedEx Cup, og prioriterer det først. Da passer den lange reisen fra USA til Tokyo dårlig inn i forberedelsene. 

Åpning for Tiger?

Johnsons avbud kan være med å hjelpe Tiger Woods inn i OL. USA har for øyeblikket ti spillere innenfor topp 15 på verdensrankingen, og det er de fire beste av disse som vil bli plukket ut til lekene i Japan. 

Per 3. mars ligger Brooks Koepka, Justin Thomas, Dustin Johnson, Patrick Cantlay, Webb Simpson og Patrick Reed foran Woods på verdensrankingen. Brooks Koepka er en annen spiller som ennå ikke bestemt seg for om han skal delta. 

Men før vi kommer så langt skal det spilles flere store turneringer som vil ha stor innvirkning på rankingen før OL-uttaket skal skje. Players Championship, Masters, PGA Championship og U.S. Open vil alle være unnagjort før fristen, og det kommer etter all sannsynlighet til å være mye bevegelse på rankingen innen den tid.