Med sine 6 553 meter er Olympic Club i San Francisco langt fra den lengste U.S. Open-banen i turneringens 117 år gamle historie. Likevel spår man at den Sam Whithing-designede par 70-banen skal bli en av historiens tøffeste tester for spillerne. Og bare starten på runden kan gjøre det umulig å redde inn en god score.

 

– Dette er sannsynligvis de seks vanskeligste åpningshullene på touren, sier Tiger Woods.

 

I likhet med Matt Kuchar har han brukt de siste dagene i San Francisco på å forberede seg turneringen. Kuchar, som er ranket som nummer seks i verden, fortalte pressen under forrige ukes Memorial Tournament at han hadde testet ut banen og ikke gjort en eneste birdie, to bogeys – og beskrev runden som meget god. Det kan gi en pekepinn på hvor tøft det blir når turneringen slår i gang torsdag.

 

NB! Vi spurte våre lesere på Facebook hvem de tror vinner turneringen. Se hva de svarte nederst i artikkelen.

 

U.S. Open har blitt arrangert på Olympic Club fem ganger tidligere. De fire siste gangene, senest i 1998 var åpningshullet på 475 meter et par 5-hull. Nå er det omgjort til par 4. For å gjøre vondt verre er fairwayen kun 26 meter bred. 

 

To hull senere kommer det som har blitt beskrevet som det vanskeligste par 3-hullet på banen. Fire bunkere omkranser greenen på det 225 meter lange hullet, hvor greenen heller kraftig nedover, og det er vanskelig å få ballen til å sitte.

 

Hull fire og fem er symboler på hva som gjør Olympic Club så vanskelig. Trange fairways, tretopper som slynger seg tett mot spillefeltet, og fairways som skråner i motsatt retning av doglegene.

 

– Det blir spennende å se hvordan spillerne takler dette rent mentalt. La oss si vi har en høyrehendt spiller: Om han forsøker å slå en fade på det fjerde hullet, er det umulig å få den til å ligge i fairway. Jeg lover deg at om du klarer å gå de første hullene på en eller to over par har du gjort det mye bedre enn store deler av feltet, sier USGA’s Mike Davis.

 

Få birdiemuligheter

 

Når de seks første hullene er unnagjort kommer det første ordentlige birdiehullet på banen. På 268 meter fra tee, er par 4-hullet i aller høyeste grad nåbar fra tee. Men mange flere birdiemuligheter får man ikke på banen.

 

For ett år siden sørget regnværet og luftfuktigheten i Washington D.C. for at Congressional Country Club ble barnemat for Rory McIlroy. Ingen forventer like lave scorer i år. Steve Stricker var i feltet sist U.S. Open ble arrangert på Olympic Club i 1998, da Lee Janzen gikk til topps. Han vant med en sammenlagtscore på par. Og banen er blitt betrakelig vanskeligere siden den gang.

 

– Det handlet om overlevelse. Det var ganske utrolig å se hvordan spillerne slet med å treffe greenen for å redde par. Det er en av de vanskeligste banene. Fairwayene heller mye, og noen ganger må man jobbe ballen i motsatt retning av skråningene.

 

Vinneren av helgens FedEx St. Jude Classic, Dustin Johnson har også fått ta og føle på Olympic Clubs brutale bane. Da han var 14 år gammel tapte han U.S Amateur-turneringen der.

 

– Den er vanskelig. Jeg vet de har gjort litt endringer, men fra hva jeg husker har den små greener, og de var veldig harde. Det er i tillegg ganske vanskelig å treffe fairway. Det kommer til å bli en typisk U.S. Open-test. Man må drive rett, og slå gode jernslag, sier den hardtslående amerikaneren.

 

I motsetning til åpningshullet, har det 17. hullet blitt omgjort fra par 4 til par 5. Tanken bak det var å lage et «risk-reward»-hull, som virkelig utfordrer spillerens psyke fra tee. Med sine 461 meter er det 14 meter kortere enn åpningshullet som er par 4, og definitivt nåbart på to slag. Men å få ballen til å sitte på green er langt i fra noen enkel sak.

 

Tidenes lengste par 5

 

Denne, i tillegg til seks andre greener på banen har opphøyde greenområder med kortklipte kanter, der ballen fort kan rulle helt av greenen om du ikke treffer på riktig sted, eller har truffet ballen rent.

 

I motsetning til hull 17, kan de fleste spillene, om ikke alle, se langt etter å nå det 16. hullet på to slag. Med sine 612 meter blir dette historiens lengste par 5 i et U.S. Open. (Se video under)

 

U.S. Open er årets andre majorturnering, etter The Masters i april der Bubba Watson gikk til topps. Matt Kuchar gir en god beskrivelse på hovedforskjellen mellom de to turneringene:

 

– I mine runder i The Masters føles det som om jeg går på skyer, jeg har det utrolig gøy. På Olympic Club er det mer en følelse av, «jeg er glad jeg er ferdig med runden, jeg takler ikke mer straff nå!».

 

Spillerne gruer seg kanskje, men vi gleder oss!

 

 

Resultater fra Facebook-spørsmål: Hvem vinner U.S. Open?


Tiger Woods – 61,4%

Rory McIlroy – 15,8%

Phil Mickelson – 8,8%

Bubba Watson – 3,5%

Jason Dufner – 3,5%

Dustin Johnson – 3,5%

Luke Donald – 1,8%

Lee Westwood – 1,8%

Matt Kuchar – 0%

En annen – 0%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Kilde: majorschampionships.com)