Syv slag var også luken før dagen startet, den største ledelsen noensinne i PGA Championship etter 36 hull, og majorhistoriens laveste score (-12) etter halvspilt turnering.

Lørdag handlet det om å ikke slippe noen av de nærmeste utfordrerne innpå seg, og det klarte Koepka oppskriftsmessig.

Selv om han ikke leverte det samme ekstreme spillet som han har gjort tidligere i uken, ble det en solid runde på par på brutale Bethpage Black i New York, bestående av tre birdies, like mange bogeys og resten par.

(Artikkelen fortsetter under)

Adam Scott og Jordan Spieth som startet dagen på andreplass, måtte på sin side to over par, og nå er det heller Koepkas kompis Dustin Johnson, Luke List, overraskelsen Jazz Janewattananond og Harold Varner III som deler andreplassen på fem under par.

Avstanden til toppen er fortsatt på syv slag, som er ny rekord etter 54 hull i PGA Championship-sammenheng.

– Jeg så på runden i år og tenkte, dæven, dette minner meg om Pebble Beach i 2000. Han spiller en bane som ingen av oss andre spiller, sa Billy Horschel til Golf Channel lørdag, og siktet til Tiger Woods sin overlegne triumf i U.S. Open i 2000 – majorhistoriens mest dominerende forestilling.

Også Luke List sammenligner Koepka med Tiger:

– Akkurat nå spiller alle for andreplass. Det føles som om ingen har sagt det siden Tigers glansdager.

Og det er unektelig mange likhetstrekk mellom Tigers uke på Pebble Beach for 19 år siden og oppvisningen Koepka har hatt så langt. Han kombinerer ekstremt langspill med følsomme hender rundt greenene og imponerende putting, og han har korte jern inn på de samme hullene som andre spillere i feltet må slå firer- og femmerjern.

Og de gangene han havner ut i den tykke roughen, har muskelbunten ingen problemer med å få ballen ut. Lørdag traff han 14 greener til tross for at bare halvparten av utslagene fant veien til fairway.

– Jeg kommer til å trenge hjelp fra ham, samtidig som jeg selv må spille veldig, veldig bra, konstaterer Dustin Johnson som sine muligheter for å vinne sin andre major på søndag.

Your browser does not support iframes.

Én ting er i hvert fall sikkert. Koepka har ingen planer om å spille passivt på søndag. Da Koepka ble spurt av pressen på slutten av dagen om han hadde noen som helst tvil om ham kom til å vinne på søndag, svarte han lakonisk:

– Nei.

Koepka lover han ikke skal slippe foten av gassen:

– Jeg skal bare fortsette å forske å slå det beste slaget i de ulike situasjonene. Når jeg står over ballen, er jeg full av selvtillit. Det er gøy å spille med den selvtilliten som jeg har akkurat nå.

– Jeg vet at gutta bak må jage, og når man gjør det på denne banen, kommer man til å gjøre feil, sier Koepka, som har en av de mest imponerende – og underlige – CVene i moderne golf: Han har «bare» vunnet fem ganger på PGA-touren, men til gjengjeld er hele tre av dem majortitler.

Skulle han vinne sin fjerde på søndag, vil han passere Jordan Spieth og tangere blant andre Rory McIlroy og Ernie Els. Kun 19 spillere i historien har vunnet flere majors. 

(NB! Koepka slår ut i lederball med Varner III klokken 20.35 norsk tid søndag. Turneringen sendes på Viasat Golf og Viaplay.)

Leaderboard