Tre uker etter treningssamling under flomlys i Abu Dhabi, har Team Norway tilbragt de siste dagene i Florida på sydøst-kysten av USA.

Ti av Norges beste proffer, samt de to amatørene Kristoffer Reitan (Oslo GK) og Viktor Hovland (Drøbak GK) var med til Orlando.  

(Klikk her for å se video av hvordan Tutta synes det var å trene med Team Norway i sine hjemmetrakter)

I forbindelse med at Narvesen har utvidet og forlenget avtalen som samarbeidspartner med Norges Golfforbund, har NGF nå spyttet inn betydelige ressurser i Team Norway-satsningen. I tillegg til et utvidet trenerapparat med en rekke nyansettelser, har også de beste amatørene og juniorene fått sine egne Team Norway-lag. 

Les også: Utvider toppidrettsavdelingen: – Det blir mer kvalitet i hele satsningen

Viktor Hovland og Kristoffer Reitan sier til Norsk Golf det har vært en lærerik erfaring å få muligheten til å trene med proffene.

– Man får et bedre perspektiv på hvordan man ligger an som golfspiller. Jeg føler det ikke er noe uoverkommelig nivå, selv om det er mange deler av spillet mitt som må forbedres for å ta meg til neste år. Også er det ikke minst deilig å slippe og stå på Fornebu å fryse!, smiler Hovland.

– Den største forskjellen sammenlignet med amatører er hvor fokuserte proffene er når de trener. De gir hverandre positiv feedback og pumper hverandre opp til å prestere bedre. Det har vært inspirerende å ta del i, forteller Reitan til Norsk Golf.

Toppidrettssjef i NGF og leder for Team Norway-satsningen, Jon Karlsen, sier det er verdifult for Hovland og Reitan å kunne måle muskler med de beste proffene.

– Vi har jobbet mye med å bygge opp en bra treningskultur i Team Norway. Det blir tydelig for Viktor og Kristoffer når de er her og trener. Det kommer forhåpentligvis også til å smitte tilbake på de andre amatørene, når Viktor og Kristoffer kommer tilbake for å trene med de. Det er en vinn-vinn-situasjon.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Suzann Pettersen gikk foran med et godt eksempel på Team Norway-samling. (Foto: Christian Døvle/Norsk Golf)

Planer om college

De to yngste spillerne blant Team Norway-proffene, Jarand Ekeland Arnøy og Kristian Krogh Johannessen, valgte begge å droppe golf kombinert med studier i USA, til fordel for å begi seg ut på profflivet med en gang. Det samme gjorde en annen av Norges beste amatører nylig, Andreas Halvorsen, som tilbringer 2016-sesongen på den latin-amerikanske PGA-touren og Challenge Tour.

Det har blitt en trend å gå rett til proff etter videregående

Viktor Hovland

Hovland og Reitan har på sin side planer om collegegolf. Hovland har allerede skrevet under en avtale med Oklahoma State University, hvor Kristoffer Ventura også er student. Rickie Fowler, Hunter Mahan og Peter Uihlein er bare noen av navnene som har kommet gjennom OSU sine rekker.

– Det har blitt en trend å gå rett til proff etter videregående. Selv om jeg har levert mange gode resultater, føler jeg at jeg ikke er helt god nok til å bli proff. Jeg mener jeg bør bli mye bedre før jeg kan spille med de store gutta, sier Hovland.

–  På Oklahoma State er det en veldig sterk prestasjonskultur, og fokus på at man skal det neste steget for å virkelig bli noe stort innen sporten, konkluderer han.

Kristoffer Reitan har fortsatt et halvannet år igjen av videregående skole. Han er allerede i gang med å sondere college-terrenget, og har kortet ned listen til tre gjenværende kandidater.

– Jeg har som utgangspunkt at jeg skal på college. Jeg har imidlertid satt meg en barriere på topp-20 på verdens amatørranking. Hvis jeg når det så skal jeg vurdere å bli proff med en gang. Men slik det ser ut i dag blir det college i USA, sier Reitan, som tidligere har vært rangert som verdens beste U16-junior.

Hovland og Reitan ligger forøvrig på 114.- og 203. pass på amatørrankingen.

(Oppdatert lørdag: Kristoffer Reitan bekrefter nå at han skal gå college. Han vil representere University of Texas, samme skole som Jordan Spieth, fra høsten 2017. Les mer her.)