Golf og teknologi//

Slik ser de den usynlige motoren i golfsvingen

Med kraftplater, fire videokameraer og et voksent analyseprogram kan trenere se ting man ikke klarer med det blotte øyet. Og dermed frigi tid til å trene på tingene som virkelig gjelder.

Dr. Scott Lynn (t.h.), forsknings- og utdanningsleder i Swing Catalyst, mener teknologien kan hjelpe hver enkelt golfer.
Publisert

Teknologi er i rask vekst uansett hvor i samfunnet man er. Det gjelder selvfølgelig i aller høyeste grad i golfen også. De siste ti årene har begreper som Trackman, shots gained, kunstig intelligens og GPS-teknologi blitt helt standard i idrettens dagligtale. 

Utviklingen har åpnet nye dører alle – enten man er hobbyspiller eller jobber profesjonelt i golfen. 

Dr. Scott Lynn

Og det er få som tror at utviklingen kommer til å bremse med det første. Det gjelder også Dr. Scott Lynn,  forsknings- og utdanningsleder i det norske selskapet Swing Catalyst.

– Teknologi i golf har kommet for å bli. Ingen idretter vil bli mindre avhengige, nå handler det om å bruke den mer effektivt, forteller han til Norsk Golf. 

Han er en av mange som daglig jobber med å forbedre teknologi-bruken i golfen, gjennom sin rolle i Swing Catalyst. 

– Hva er egentlig Swing Catalyst? Hvordan funker den?

– Det er i grunn et videoprogram som sammen med flere videokameraer og trykkplater viser hvordan golfspilleren interagerer med bakken, svarer han. 

Kort fortalt er flere sensorer og målere bygget inn i en trykkplate som viser hvor golfspilleren legger vekten sin til enhver tid, samt hvilke rotasjoner spilleren gjør. Den skal vise hvor energien i golfsvingen kommer fra og hvordan man optimalisere den for å få best mulig sving. 

Spillere som Viktor Hovland, Tony Finau, Collin Morikawa og «Long Drive»-verdensmester Kyle Berkshire bruker Swing Catalyst jevnlig. 

– Dataen forteller oss hva golfspillerens motor er. På samme måte som når du har service på bilen din, må man åpne panseret for å se hva motoren gjør. Det har vi mulighet til med dette verktøyet, å se hvilke krefter som går ned i bakken og hva motoren din gjør i svingen. Dette klarer man ikke med det blotte øyet, utdyper Lynn. 

Fra tre uker til 30 sekunder

Amerikaneren, som har en doktorgrad i biomekanikk (læren om mekaniske krefter i kropper, med særlig vekt på muskler og skjellet journ.anm.), har lenge forsket på hvordan kroppen oppfører seg i løpet av en golfsving. 

Han understreker at hver enkelt person er forskjellig, og derfor også svingen deres. Men alle kan ha bruk for å «ta en titt under panseret». 

– De som bruker dette verktøyet best er de som bruker det minst. De bruker det til å få et raskt øyeblikksbilde av situasjonen, og deretter komme med tiltak for å fikse det. Det frigjør tid i treningen, som gjør at du kan gå ut og fokusere på chipping, putting og gjøre det som må til for å få bedre scorer. 

Jonas Lilja-Tverdal (t.v.) får svingråd fra Marius Bjone (i midten) og Scott Lynn basert på dataen Swing Catalyst forteller dem.
Jonas Lilja-Tverdal (i midten) får svingråd fra Marius Bjone (t.v.) og Scott Lynn basert på dataen Swing Catalyst forteller dem.
Norske trenere får en demonstrasjon på hvordan verktøyet skal brukes.
Dr. Scott Lynn viser hvordan motoren til PGA Tour-spiller Tony Finau fungerer.

– I stedet for å bruke tre uker på å fikse en liten teknisk feil i golfsvingen din via prøving og feiling, kan du finne problemet og løse det på 30 sekunder med verktøyet vårt, understreker han. 

– Gjelder det for en vanlig hobbygolfer også?

– Ja, det tror jeg. Jeg har hjulpet tour-spillere og nybegynnere, og alt imellom. Det går ikke å bevege køllen uten å presse føttene i bakken, så absolutt alle kan få viktig informasjon. 

– Det er en misoppfatning at teknologi bare er for gode spillere. Om noe er det nesten mer nyttig for hobbyspillere, fordi med noen veldig enkle endringer kan de bli bedre veldig fort. 

Trenere kan få et raskt overblikk på en spillers bevegelse og sving.

En rolle i endring

Nylig underviste Lynn flere norske golfproer om hvordan dette systemet fungerer og hvordan man som trener kan bruke dataen til å utvikle bedre spillere. Kurset fant sted i Norges Golfforbunds golflab

En som også var med på arrangere kurset var PGA-trener Marius Bjone. Han er til vanlig sportslig leder på Grønmo GK, men også Swing Catalyst-ambassadør og styremedlem i trenerorganisasjonen PGA of Norway.

PGA-trener Marius Bjone

Bjone deler oppfattelsen til Scott Lynn om at teknologien i golf har blitt en viktig brikke i hverdagen til trenere.

– Jeg bruker det nesten hver eneste dag. Det er gode verktøy som, om man bruker det riktig, kan bekrefte eller avkrefte mine hypoteser om hva som må gjøres for å få en bedre golfsving.

Han beskriver verktøy som Swing Catalyst som et supplement i hverdagen. Noe som hjelper han til å forstå, formidle og undervise på en bedre måte enn før.

– Vi pro-er tror ofte vi kan trene alle, men både folk og pro-er er forskjellige. Når man da har teknologi man kan lene seg på for å få harde fakta kan det bli lettere for spillerne å forstå situasjonen og bli overbevist om hva som er det beste for sin sving.

Et titalls trenere var tilstede på kurset. Bjone mener trenerrollen vil utvikle seg i takt med teknologien, og at trenere da har et ansvar for å holde seg oppdatert.

– Trenerrollen endrer seg. Både større verktøy som Swing Catalyst, men også bare det man kan gjøre med mobilen om dagen. Golfen har blitt så stor at det stadig dukker opp ny teori og nye hypoteser om hva en god golfsving er. Vi må lære oss de nye systemene og bruke det fornuftig, sier han.

– Samtidig forteller dataen ofte hva som har skjedd, ikke nødvendigvis hvordan man skal endre det. Det er vi som må lære oss til bruke det på en god måte for å hjelpe spilleren til å bli bedre. Da må vi bli bedre til å bruke teknologien riktig for å ta gode langsiktige beslutninger.

Powered by Labrador CMS